2013-06-05 10:00:17• hírek • MTI

Egyre kevesebb francia orvos tanult Franciaországban

Egyre több külföldön diplomát szerzett orvos praktizál Franciaországban, ahol egyes földrajzi régiók, illetve szakterületek orvoshiánnyal küszködnek - derül ki a francia orvosi rend tanácsának kedden nyilvánosságra hozott összesítéséből.

A szervezet adatai szerint 2013. január 1-én 213 865 orvos dolgozott Franciaországban, ez alig 0,12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

"Összességében a létszám stabil" - mondta Patrick Romestaing, a szervezet demográfiai felelőse a tanulmányt bemutató sajtótájékoztatóján. Számításai szerint 2018-ig 0,5 százalékos növekedés várható a gyakorló orvosok számában.
Az összesítés legfőbb újdonsága a külföldön diplomát szervezett orvosok száma: 17 835-en vannak, amely 9 százalékát jelenti a Franciaországban praktizálóknak. Ez 2008-hoz képest 43 százalékos emelkedést jelent, s az orvoskamara szerint 2018-ra további 34 százalékkal nőhet a külföldön végzett orvosok száma.

Míg a francia diplomával rendelkező orvosok többsége magánpraxisban rendel, a külföldön diplomázottak 63,5 százaléka kórházakban dolgozik. A szakemberhiánnyal küzdő állami kórházakban gyakran hirdetnek meg állásokat számukra, elsősorban radiológusokat és aneszteziológusokat keresnek.
A külföldön diplomázott orvosok között egyébként számos francia állampolgár is van. Franciaországban központilag szabályozzák az orvosegyetemekre felvehető diákok számát. A francia diákok szívesen mennek Belgiumba, Romániába vagy Bulgáriába tanulni - mondta Michel Legmann, a kamara elnöke.

A kamarába 2012-ben felvett új tagoknak negyede végzett külföldön: 11,4 százalékuk európai, 12,7 százalékuk pedig Európán kívüli országokban. Közülük legtöbben Algériában (22,2 százalék), Romániában (17,7 százalék) és Belgiumban (8,9 százalék) diplomáztak. Ezután Szíria, Marokkó, Tunézia, Németország, Olaszország és Spanyolország következik a listán.

Patrick Romestaing arra is felhívta a figyelmet, hogy a kórházakban nagyon sok olyan külföldi orvos dolgozik szerződéssel, akinek státusza nem igényli meg, hogy a kamara tagja legyen, ezért ők nem is szerepelnek a statisztikákban. "Ez figyelemreméltó, mert ezeket a külföldieket illegálisan foglalkoztatják egy-egy orvos megüresedett helyén a helyi önkormányzatok nyomására, amelyek fenn akarják tartani a kórházak működését" - jelezte az orvosi rend tanácsának elnöke, aki szerint ez azért aggályos, mert ezeknek az orvosoknak nem honosították a diplomáját, és alacsonyabb bérért alkalmazzák őket, mint francia kollegáikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: