2014-04-19 11:53:10• hírek • MTI

Egyre hosszabb ideig élnek szüleikkel a cseh fiatalok

Egyre hosszabb ideig élnek szüleikkel a cseh fiatalok: a biztonságot nyújtó "mamahotelben" élt tavaly év végén a 25-34 év közötti cseh férfiak több mint ötven százaléka, a nők több mint 31 százaléka.

Nem egészen húsz éve, 1995-ben ez az adat a fiatal férfiaknál 32 százalék, a nőknél pedig 15 százalék volt - közölte honlapján a Cseh Statisztikai Hivatal.

Demográfusok szerint a tendencia teljesen egyértelmű, ennek pedig több oka is van. Az utóbbi évek általános jelensége, hogy a férfiak döntő többsége nem alapít családot 30 éves kora előtt. A másik jelentős ok, hogy a fiataloknak ma nagyon nehéz saját lakáshoz jutniuk, ez ehhez szükséges tőke összegyűjtése időigényes.

A harmadik fontos ok a szociológusok szerint az, hogy a "mamahotel" nagyon kényelmes. Miután a mai cseh fiatalokat életmódjukban gyakorlatilag senki semmiben nem korlátozza - a fiatalok házasság nélküli együttélése az egyik partner családjánál Csehországban manapság teljesen bevett, természetes dolog - sokan hosszú évekre ezt a megoldást választják.

Csehországban egyébként is folyamatosan csökken a házasságok száma. Ennek következménye, hogy a gyermekek több mint kétharmada olyan családokban él, ahol a szülők nem kötöttek házasságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: