2009-05-13 12:45:10• hírek • Gozner Gertrud

Egyre gyakoribb a szénanátha

Az allergiás tünetek elég gyakoriak a lakosság körében, az emberek 8-10%-a szenved tőle - tudtuk meg Dr. Vass János-Róbert allergológus szakorvostól. Legelterjedtebb típusa megyénkben is a szénanátha.

Ez az allergia légúti problémákkal jár, úgy jelenik meg mint egy nyári nátha. Ha a meleg időszak során többször megfázásos tüneteket észlelünk magunkon, akkor nem fertőzésről, hanem valószínűleg allergiáról van szó.

Amint az allergológus lapunknak elmagyarázta, a pollenallergia kizárólag a nyári időszakra jellemző, két szindrómája van, az egyik a szénanátha, ami orrfolyással, köhögéssel, orrdugulással, orrviszketéssel, szemkönnyezéssel és szemviszketéssel járhat. Egy másik az allergiás asztma, ez már komolyabb tünetekkel nyilvánul meg, köhögés, nehéz és sípoló légzés a szénanáthánál már megismert szimptómákkal.

Ezek többségét a pollen okozza, a pollinózis (pollenallergia) legfőbb kiváltója a pázsitfüvek szénájából kikerülő fűpollen lehet. Ezeknek a növényeknek májusban kezdődik a virágzási időszaka, a meleg szezonban egyre növekedik a pollenkoncentráció a levegőben és egy bizonyos szint után tüneteket okoz. A parlagfű is egyre több egészségügyi problémát okoz, mert sokkal erősebb tüneteket vált ki mint a pázsitfű pollen, és egyre nagyobb területeket foglal el a megyénkben ahogy nyugatról kelet felé araszol.

Az allergiateszteket elég egyszer elvégezni, mert a pollenallergia nem múlik el - derült ki a beszélgetésből. Az orvosok tüneti kezelést alkalmaznak, antihisztamin tartalmú tabletták segítségével, amelyek csökkentik az orrfolyást, a köhögést és a könnyezést is csillapítják. Ha véglegesen szeretnénk megszabadulni, akkor immunoterápiás eljárások során hozzászoktatják a szervezetet az allergének elviselésére.

Ezt sorozatos tablettákkal, illetve vakcinákkal juttatják be a szervezetbe, és mintegy áthangolják annak immunitását. Ez az eljárás azonban egyrészt költséges, amit a biztosító nem támogat, másrészt hosszú ideig tart a kezelés, akár 3-5 évig is. Ugyanakkor nem veszélytelen, súlyos reakciók is kialakulhatnak, csak orvosi felügyelet mellett történhet - fejtette ki az orvos

Egy friss PHARE-projekt keretén belül a nagykárolyi városi kórházban fényterápiával gyógyítják az allergiás betegeket, ultraibolya fénykeverékkel sugározzák be az orrnyálkahártyát, hogy enyhítsék a tüneteket. A kezelés 4-6 alkalomból áll, és tünetmentességet biztosít az illető szezonra. Ezt a lehetőséget bárki ingyenesen igénybe veheti - zárta mondanivalóját az allergológus.

Az allergiateszteket elég egyszer elvégezni, mert a pollenallergia nem múlik el

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: