2020-03-12 12:14:55• hírek • Bede Emőke

Egyre feszültebb a helyzet az intézményes karanténként kijelölt szabadidőközpontban

Amint arról korábban beszámoltunk, egy, a Szatmár megyében karanténba került jászvásári fiatalembernél kimutatták a koronavírus jelenlétét a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársai.

Az érintett március 10-én az olaszországi Bresciaból tért haza Romániába, és a petei határátkelőn lépett be az országba. Mivel a férfi a járvány által fokozottan érintett területről érkezett, a hatóságok azonnal karanténba helyezték itt a megyében. Szerdán a koronavírus-tesztet is elvégezték az érintetten, mely pozitívnak bizonyult, annak ellenére, hogy az illető jelen pillanatban tünetmentes! A fertőzött férfival egy másik személy is érkezett az országba, akit szintén karanténba helyeztek, viszont az ő koronavírus-tesztje negatív lett. Nála a hatóságok a vizsgálat megismétlését tervezik. A fertőzött személyt még szerda éjszaka a Jászvásárra, a helyi fertőzőbetegségek kórházába szállították – közölte Mihai Macrina, a DSP vezetője.


A folyamatosan érkező, s azonnal karantén vagy otthoni elkülönítés alá kerülő személyek okán a Szatmár.ro is felkereste az Iskolai Táborok Szabadidőközpontot, melyet a hatóság az intézményes karantén egyik helyszíneként jelölt ki. Talán nem is érkezhettünk volna jobbkor, hiszen így mi is szem- és fültanúi voltunk annak a heves vitának, mely a központ udvarán bontkakozott ki a külföldről hazatért állampolgárok és a hatósági szervek között. A népes csoport önjelölt szószólója szerint ugyanis az épületben nincsenek biztosítva a megfelelő körülmények, így a határátkelőnél töltött hosszú órák után önként döntöttek úgy, hogy az autójukban fognak aludni.
 


A közrendről egyébként csendőrök gondoskodnak, akik maszkban és kesztyűben teljesítenek szolgálatot, s szemmel láthatóan nagy szükség is van rájuk, hiszen az emberek egyre feszültebbek. Míg némelyek tanácstalanul sétálgattak fel-le, addig mások folyamatosan a hatóság inkompetenciájáról harsognak. Úgy tudni egyébként, hogy nem csak a táborokbál tapasztalható hasonló feszültség, hanem a többi, karanténként kijelölt helyszínen is. A zúgolódó személyek már többször is kamerát ragadtak, hogy megmutassák a nagyvilágnak, milyen körülmények között kell tölteniük napjaikat.



A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság legutóbbi tájékoztatása szerint (március 11., 16 óra) megyénkben 71 személyt tartanak intézményes karanténban, további 140 személyt pedig lakhelyi elkülönítés alá vontak, a kolozsvári laboratóriumba pedig 45 mintát küldtek már el bevizsgálásra. Mihai Macrina emellett azt is közölte, hogy a kényszerintézkedés megszegése miatt három pénzbírságot is kiszabtak a szerdai nap során, melyeknek értéke fejenként 20 ezer lej. Noha a sajtó szerette volna megtudni, hogy a 71 karanténban tartott személy közül hányan Szatmár megyeiek, a DSP-nek erre vonatkozó információi nincsenek.


Amint további információkkal rendelkezünk, újabb cikkben közöljük azokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: