2018-09-11 08:31:58• hírek • Bede Emőke

Egyre drágábban szerezhető be a téli tüzelő

Bár még csak épp belekósoltunk az őszbe, az előrelátóbbak már megkezdték a felkészülést a téli hidegre, s beszerezték a szükséges mennyiségű tűzifát.

Kétségtelen, hogy a legtöbb család számára komoly érvágást jelent egy-egy ilyen „bevásárlás”, hiszen a fűtésszezonban szükséges teljes famennyiség akár 1500-2000 lejjel is leterhelheti a családi kasszát. Aki a tavalyi árak alapján kalkulálna az idei télre is, jobb, ha tudja, hogy a Romsilva Országos Erdőgondnokság által közölt adatok szerint ebben az évben közel 10 százalékos áremelkedéssel kell számolni, a tél közeledtével pedig ez csak nőhet.
 

Míg 2017-ben az Országos Erdőgondnokságtól egy köbméter fát átlagban 154 lejért (áfa nélkül) lehetett beszerezni, addig idén ez már 170 lejbe kerül (áfa nélkül). A Romsilva szerint azért volt szükség a drágításra, mert nőttek a kitermelési költségek is, s ekkor a fa még nem is jutott el a vásárló udvaráig, mely érthető módon újabb költségeket jelent. De az sem elhanyagolható tényező, hogy az utóbbi években szigorították az ellenőrzéseket is. Manapság az erdészek egy táblagép és egy online elérhető központi adatbázis segítségével követik nyomon a fakitermelést és –szállítást, ennek köszönhetően az év első hat hónapjában kb. 20 százalékkal esett vissza az illegális fakereskedelem –derült ki a Romsilva egyik augusztusban közzétett jelentéséből. A kevesebb, de legálisan kitermelt fának pedig igencsak megkérik az árát: míg a tüzelő a vásárló udvarára kerül, a fa minőségétől függően 200-220 lejt is ki kell fizetni köbméteréért. Akinek pedig sürgősen kell a tüzelő, akár 250 lejt is kicsengethet.
 

A növekvő kitermelési költségek és az illegális fakereskedelem visszaesése mellett megyénkben az is tetézi lakosság szintjén tapasztalható tüzelőhiányt, hogy a kitermelt faanyag jelentős részét külföldön, jóval magasabb áron értékesítik a fakereskedők. A hozzáértők szerint épp ezért - s a az eddig említett tényezőket figyelembe véve - további drágulásra lehet számítani, így a téli tüzelő biztosítása komoly fejtörést okozhat a fával fűtő háztartásoknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: