2018-06-30 06:14:15• hírek • Bede Emőke

Egyre csak terjed megyénkben az afrikai sertéspestis

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Sajnálatos hírről értesíti a megye lakosságát a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság: továbbterjedt az afrikai sertéspestis, ennek okán pedig biztonsági okokból zárva kell tartani a megye összes állatvásárát.

A szigorú óvintézkedés mellett azért döntött a DSVSA, mert az ASP-vel fertőzött vaddisznótetemek száma ismét néggyel nőt, s fellelési helyükből arra lehet következtetni, hogy egyre csak terjed a fertőzés. A bukaresti laboratórium szerint afrikai sertéspestisben pusztultak el a 16. számú kissári, a 47. számú oláhcsaholyi és a 4. számú szopori vadászterületen felfedezett állatok, utóbbi esetben két tetemet is találtak az erdészek. Ezeken a területeken a szakemberek egy 10 kilométer sugarú körben karantént rendeltek el, azaz tilos szállítani az állatokat állatorvosi engedély nélkül.


A DSVSA arra figyelmezteti a gazdákat, hogy az ASP nem csak a vaddisznókat érinti, ugyanúgy megfertőzheti a házisertéseket is, ha valamilyen formában elér hozzájuk a betegség. Épp ezért nem szabad őket ételmaradékkal (moslékkal) táplálni őket, de olyan szénával sem, melyet az említett területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, A sertéstartók, az állatgondozók, az állatfelvásárlók és a fertőzött állatok tartási helyén megforduló más személyek akár a szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) szintén továbbvihetik a betegség kórokozóját.


"A betegség heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. A vemhes kocák elvetélhetnek" -figyelmeztetnek a betegség tüneteire a magyar hatóságok, ugyanis a szomszédos országban is találtak már fertőzött vaddisznótt.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: