2010-11-14 16:37:35• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Egymillió csillag Nagykárolyban

Ragyogó november idusi naplementében közel száz nagykárolyi gyűlt össze a város új főterére, hogy gyertyagyújtással segítsen a rászorulóknak. Első alkalommal tartották meg a dél-szatmári városban a Caritas-szervezet akcióját.

Egymillió csillag jeligével világszerte megtartották szombat koradélután, 5 órakor a gyertyalángos szolidaritási megmozdulást. Idén a nemzetközi kezdeményezés a hátrányos helyzetűek iránti közösségvállalás erősítését vállalta fel. Ez a civil karitatív megmozdulás Franciaországban kezdődött 1998-ban: már akkor azzal a céllal, hogy „meghódítsa" melegségével az öreg kontinens lakosságát, propagálja a keresztényi segítségnyújtást. A következő év karácsonyakor már spanyolországi, svájci és németországi polgárok is gyertyafénnyel segítettek.

Az európai Caritas-szervezet 2005-től, a nemzetközi pedig rá egy évvel vállalta fel ezt a szolidaritási akciót. Idén már 12 ország vett részt benne. Az országban 21 városban ragyogtak fel egyszerre a szeretet fényei. Megyénkben: Szatmárnémetiben és Nagykárolyban.

 

A gyertyák fénye arra figyelmeztet mindannyiunkat, hogy vegyük észre a szükséget szenvedő felebarátainkat, figyeljünk rájuk, segítsünk nekik - foglalta össze portálunk kérésére a kezdeményezés lényegét a Caritas nagykárolyi fiókszervezetének vezetője, Oláh Mónika. Az akció célkitűzése minden országban közös: az összetartozás szellemének, valamint az emberek szolidaritásérzetének erősítése. Az adományokat, az összegyűjtött pénzt a megyei Caritas az általa eltartott rászorulókra fordítja

A gyertyákat a helyszínen adomány ellenében kapták meg a részvevők. Ki képletes, ki igen jelentős összeget helyezett el a gyűjtőládákba. Eközben a Román Katona emlékműve tövében a hangosbemondóból helyi diák olvasta fel a kezdeményezés szövegi hátterét: „a régiek úgy tartották, hogy valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön; és valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl az emberi szívben... Ezt a fényt hívatott jelképezni ez a kis gyertya. Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás. A másikért. Felebarátainkért. Szimbólum a szükséget szenvedő embertársért."

S valóban: a megható gondolatok, a gyertyák melengető fényében a részvevők meghatottan álltak, majd énekeltek a szeretetről, a hitről.


Először gyúltak meg Nagykárolyban a gyertyalángok


Először gyúltak meg Nagykárolyban a gyertyalángok


Először gyúltak meg Nagykárolyban a gyertyalángok


Először gyúltak meg Nagykárolyban a gyertyalángok
Először gyúltak meg Nagykárolyban a gyertyalángok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: