2011-01-13 10:57:09• hírek • MTI/Reuters/dpa

Egymilliárd felhasználóra vár a Wikipedia

Egymilliárd egyedi felhasználót szeretne a tizedik születésnapját szombaton ünneplő Wikipedia, amely a fejlődő országok közül elsősorban Indiában látja a bővülés lehetőségét.

A havi szinten mintegy 440 millió egyedi látogatót vonzó online enciklopédia a világ ötödik legnézettebb weboldalává nőtte ki magát. A papíralapú enciklopédiáknál terjedelmesebb portálon több mint 260 nyelven tizenöt milliónál is több szócikk olvasható.
Ezzel az eredménnyel a nonprofit vállalkozás számos üzleti alapon szervező oldalt is maga mögé utasított, ezért sokan jó pénzügyi lehetőségnek tekintik a Wikipediát - mondta Sue Gardner, a Wikimedia Alapítvány igazgatója, hozzátéve, hogy befektetőket keresve továbbra sem kívánnak a tőzsdére menni.

A nonprofit vállalkozás többségében adományokból gyűjti össze az éves működési költségvetéséhez szükséges 20 millió dollárt. A nyugati országok meghódítása után Kína virtuális elzártsága miatt az enciklopédia alapítói elsősorban Indiában látják a további bővülés lehetőségét.

A világ második legnépesebb országában az idén nyílik a Wikipedia első tengerentúli irodája, ezt követően nyitnak Brazília és más fejlődő országok felé - magyarázta Gardner, hangsúlyozva, hogy Kínának addig kell várnia, míg nem szavatolja az oldalon közzétett tartalmak cenzúrázatlanságát.

A Wikipedia tíz éves fennállását január 15-én 104 országban, 316 eseményen ünneplik. India érdeklődését mutatja, hogy ezek közül a rendezvények közül hatvanat tartanak az ázsiai országban


Online enciklopédia már egy évtizede
Online enciklopédia már egy évtizede


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: