2009-12-04 10:47:27• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Egymást vádolta Geoana és Basescu

A szociáldemokrata Mircea Geoana állandó feszültségkeltéssel és gyűlölet szításával vádolta Traian Basescut, aki viszont a "gyengeséget" és az érdekcsoportok kiszolgálását rótta fel ellenfelének a romániai elnökválasztás második fordulója előtt rendezett csütörtök esti televíziós vitában.

A Cotroceni-palotáért folyó küzdelem két szereplője gyakorlatilag az elmúlt hetekben hangoztatott álláspontját fejtette ki a televízió nyilvánossága előtt. A parlament épületében, közéleti személyiségek jelenlétében lezajlott vitában meglehetősen éles hangnemben érveltek.

Mindkét fél azt vetette a másik szemére, hogy nem az ország érdekében cselekszik. Geoana szerint a második mandátumát vasárnap megszerezni remélő államfő mindent cselekedete saját és pártja (a Demokrata Liberális Párt - PD-L) hatalmának növelésére irányult.    

Basescu azt hangsúlyozta, hogy a szociáldemokraták a jelenlegi politikai osztály egészének az előjogait védelmezik a lakossági érdekek képviselete helyett. A jelenlegi elnök azt is hangoztatta, hogy bizonyos gazdasági érdekcsoportok uralják a román belpolitikát, és Geoana szerinte túlságosan "gyenge" ahhoz, hogy szembeszálljon velük, sőt, inkább azok parancsolnak neki.


Geoana: Basescu mandátuma során nem ért el komoly eredményeket
Geoana: Basescu mandátuma során nem ért el komoly eredményeket


Geoana arra helyezte a hangsúlyt, hogy szerinte Basescu elnökségének öt esztendeje alatt Románia társadalmi és gazdasági helyzete érezhetően romlott. Különösen vétkesnek tartotta az államfőt abban, hogy ezekben az években minden erejét "a politikai erők megosztására, belpolitikai botrányok keltésére fordította, a gyűlöletbeszéd" volt rá jellemző.
Basescu ezúttal is azzal vádolta a politikai osztály egészét, hogy foggal-körömmel védelmezi előjogait. Basescu azt vallotta önmagáról, hogy ő a nép érdekeit szolgálja, és újbóli megválasztása esetén is minden erejével erre fog törekedni.

Ez a szemlélet tükröződött annak a témának a kifejtésében is, hogy milyennek kell lennie az elnök és a parlament, illetve az elnök a kormány közötti viszonynak. Basescu büszkén vállalta azt, amit ellenfelei inkább bűnéül róttak fel, nevezetesen, hogy ő "játékos elnök", vagyis nem a "kispadon" ülve, tétlenül nézi a belpolitikai mozgásokat, hanem maga is aktívan részt vesz a játékban. Szerinte az államfőnek azért kell így cselekednie, mert csak így őrködhet az alkotmányosság betartásán, leplezheti le a politikai szereplők részéről történő szabálytalanságokat, az esetleges törvénysértéseket.

Geoana viszont éppen azért látja károsnak Basescu szemléletét, mert szerinte ilyen szellemben akarta gyengíteni a demokratikus berendezkedést, csökkenteni a parlament hatáskörét, például a november 22-én kiírt népszavazás révén, amely a kétkamarás parlament egykamarássá változtatásáról, illetve a honatyák létszámának jelentős csökkentéséről szólt.

Basescu ugyanakkor éppen e referendum sikerességére hivatkozva látja igazoltnak álláspontját. Geoana úgy látja, hogy Románia államfőjének inkább az összetartást kellene erősítenie, nem pedig az ellentéteket szítania, mint ahogy azt szerinte Basescu eddig tette.


Traian Basescu: a referendum sikere magabiztossá tette
Traian Basescu: a referendum sikere magabiztossá tette


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: