2010-07-29 17:45:10• hírek • Szatmar.ro

Egymásra találtak a kisebbségek

Az együtt gondolkodás jegyében gyűltek össze a német kisebbség képviselői Vállajon, Magyarországon. A találkozó a Szatmári német nemzetiségi ügyek jövője a történelmi Szatmár területén címet kapta, de a kisebbségpolitika előbbre mozdításán kívül olyan projektek is terítékre kerültek, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye együttműködését irányozzák elő.

A Vállaji Német Kisebbségi Önkormányzat által szervezett találkozón a Német Demokrata fórum tisztségviselői, polgármesterek, alpolgármesterek, helyi és megyei önkormányzati tanácsosok vettek részt, magyar és román részről egyaránt. A rendezvény célja, hogy ötleteket merítsenek a kisebbségpolitika előremozdításával kapcsolatosan, és összehasonlíthassák, hogyan működnek a dolgok nálunk, és hogyan Magyarországon, megnézzék, mi az ami átvehető, és mi az, amit jobb, ha mellőznek.

Bár a hazai kisebbségpolitika nem túl dicséretes, az itteniek pozitívumként hozták fel, hogy minden kisebbség számára van fenntartott hely a parlamentben. Magyarországon az új kormány is él ezzel a módszerrel, az új törvénykezés szerint ugyanis a következő országgyűlési választásokon már mind a 13 kisebbségnek lesz külön helye a magyar parlamentben.

A találkozó fő meghívottja Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil ügyekért felelős helyettes államtitkára volt. A politikus elmondta: most van az a periódus Magyarországon, amikor átértékelik, átgondolják a kisebbségpolitikát, új programokat akarnak létrehozni úgy, hogy előtte erről a kisebbségekkel is konzultálnak a hatékonyság érdekében.

Ez a találkozó egy nyitás volt a magyarországiak részéről, hogy a német kisebbség komolyabban kezdjen el együtt gondolkodni a határ két felén. Az együttműködés már nem teljesen új keletű, hiszen a két megyében, főleg a határ-menti települések meghívják egymást rendezvényeikre, ez viszont nem elegendő és szeretnének egy intézményesített formát is adni a közös munkának.


Egymásra talált a két ország német kisebbsége
Egymásra talált a két ország német kisebbsége


A találkozón részt vett Varga Attila parlamenti képviselő is, aki örömét fejezte ki, hogy a határ két oldalán élő német kisebbség egymásra talált. Varga elmondta, Magyarország jól áll a kisebbségpolitikája szintjén, kiemelte a kisebbségi önkormányzatokat, amelyek valamilyen szinten a kulturális autonómia kifejeződései.

A találkozó a két megye közötti kapcsolatát is építette, amely az elmúlt időben kezdett egyre szorosabbá válni a határ menti pályázatoknak köszönhetően is. Sok olyan kedvezmény született a két megye tanácsának szintjén, amely a régió javára válik, ilyen például a holt utak összekapcsolásának projektje. Mire Románia is belép a schengeni övezetbe, több helyen újra elkészítik azokat az utakat, ami a két ország települései között voltak hajdanán.

A résztvevők szerint ez egy hasznos egymásra találás volt, hiszen a tapasztalatcsere folytán ötleteket meríthettek a főként politikai szereplők arról, hogy miként lehetne a kisebbség javát szolgálni, életüket könnyebbé tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: