2017-04-08 09:30:59• hírek • Refszatmar.ro, Szatmar.ro

Egymás terhét hordozzátok! – Egyházmegyei közgyűlést tartottak

Hetven lelkipásztor és gondnok, illetve presbiter tekintett vissza az elmúlt esztendőre a Láncos templomban, a Szatmári Református Egyházmegye éves közgyűlésén. A hálaadás mellett több aktuális kérdést is sikerült megtárgyalni.

Kiss József egyházmegyei főjegyző hirdetett Igét: „hogy hitetek ne emberek bölcsességén, hanem Isten erején nyugodjék.” (2Kor 2,5) Ha csak az emberi gondolatok alapján ítélünk, ne csodálkozzunk azon, hogy ha széthúzás, pártoskodás van a közösségekben. – figyelmeztetett. Ezután Isten hatalmas erejére fordította a figyelmet az igehirdető, amire fel kell építsük hitünket, Anyaszentegyházunkat, életünket. Így képesek leszünk a bántalmaikat homokba írni, hadd vigye a szél, felebarátunk jótetteit pedig belekarcolni a szíveinkbe, hogy az maradjon meg bennünk.

Ezt követően Boga Ferenc presbiteri főjegyző vette számba a jelenlevőket, majd Dr. Puskás Csaba egyházmegyei főgondnok az özvegyasszony két filléréről szóló bibliai történet alapján elmondta: Jézus azt az indulatot nézi, ami a szívben van. Neki kedves a kicsi egyházközség is és a nagy is. Ő a keveset is meg tudja áldani – szólt a biztatás.

Király Lajos esperes Sámuel Második Könyve 6. részének 11. versével kezdte beszámolóját: „Az ÚR ládája három hónapig volt a gáti Óbéd-Edóm házánál, és megáldotta az ÚR Óbéd-Edómot és egész háznépét. ”Isten az, aki áldást adott az esperesi ciklus első három hónapjában is. A Példabeszédek bölcselete beszél az ébrenlét és a munka, a szorgalom és a lustaság következményeiről. Az önkényes túlbuzgóság hiábavaló. Figyelmeztet az Úr Isten arra, hogy ne süllyedjen az ember a hangya szintje alá lustaságban, de ne akarjon Isten helyébe sem lépni önámításában.

20358 volt az egyházmegye lélekszáma az elmúlt esztendőben. A közel nyolcvan oldalas jelentés, amit Kürti Tamás levéltáros állított össze, sokféle adatot tartalmaz még, ezt a gyűlés előtt megkaphatták az egyházközségek képviselői, ezt nem kívánta külön elemezni az esperes, de szólt arról, hogy családlátogatást kezdeményezett: a lelkipásztorcsaládokat látogatja meg időnként a főgondnokkal együtt, ugyanúgy a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanárait is meghallgatja, de sikerült beindítani a presbiteri, diakóniai képzést és a Reformátusok Baráti Körét. A diakóniai munka gyermekcipőben ugyan, de elindult. Az ifjúság számára klubot hoztak létre. Több sikeres pályázaton is túl vannak a három hónap alatt, erről majd a megfelelő időben részletesen is szó esik. Az esperes beszélt még az elmúlt évi személyi változásokról is. Köszönetet mondott mindenkinek, akik társak voltak a szolgálatban.

Külön kiemelte még a május 20-i nagyváradi egységnapot, a szeptember 2-i szatmárnémeti reformációs emlékévi ünnepről, és arról, hogy december 8-án pedig a Láncos templomban lesz a kihelyezett egyházkerületi közgyűlés.

Ezt követően a közgyűlés tagjai elfogadták a különböző missziói területeken szolgálók jelentéseit, majd együttgondolkodtak abban, hogy miként lehetne az „egymás terhét hordozzátok” bibliai elvet hathatósabbá tenni az egyházmegyében. Ebben a tekintetben is volt előrelépés. Más aktuális témák megtárgyalása után szeretetvendégséggel zárult az alkalom a Kálvin házban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: