2012-07-14 13:35:49• hírek • Póti Orsolya

Kiállítások nyíltak a Véndiák-talákozó keretében

Július 14-én, a huszonegyedik alkalommal megrendezett Véndiák-találkozó keretében képzőművészeti és fotográfiai kiállításokat tekinthettek meg az érdeklődők. Elsőként Szejke Vilmos alkotásaiból nyílt tárlat a Református Gimnáziumban, majd a dr. Ábrám Zoltán fotóit és az EKE fényképeit mutatták be a gimnázium tornatermében.

Több kulturális program is fogadta a XXI. Véndiák-találkozóra látogatókat július 14-én, szombaton.  Elsőként Szejke Vilmos festőművész alkotásaiból nyílt tárlat a rendezvénynek helyt adó gimnáziumban. A tárlatot Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke nyitotta meg, aki Muhi Sándor tanár úrnak adta át a szót.

Muhi röviden ismertette Szejke Vilmos, a húsz évvel ezelőtt elhunyt festőművész munkásságát, majd alkotásait méltatta. "Kiváló kolorista, festményei különleges hangulatának titkát elsősorban azok színvilágában kell keresni. Korai távozásával a szatmári képzőművészeti élet egy színes, varázslatos egyéniséggel, egy kiváló tanárral, koloristával, egy jó humorú kollégával lett szegényebb" - mondta el a képzőművész egykori kollégájáról.

A festőművész családtagjainak jóvoltából nyílt tárlat lehetőséget nyújt arra, hogy újra felfedezzük: Szejke a szatmári képzőművészeti élet jelentős személyisége volt, életműve, tevékenysége a közelmúlt szatmári alkotóinak legjobbjai közé sorolja.

A kiállításmegnyitó keretében András Gyula színművész egy KAF verssel tisztelgett egykori barátja és szomszédja emléke előtt. Egy másik tanteremben Gál Elemér "A szeretet vár valahol" című könyvét mutatta be az író, újságíró özvegye, Zolcsák Anna.

A gimnázium tornatermében fotóművészeti alkotásokat tekinthettek meg az érdeklődők. Itt mutatták be az Erdélyi Kárpát Egyesület tagjainak alkotásait, és itt került sor dr. Ábrám Zoltán egyetemi tanár, újságíró "Zuluk és búrok földjén" című fotókiállításának megnyitójára. Ábrám jelen kiállítása annak köszönhető, hogy 1998 szeptemberében egyedüli romániaiként részt vett a Dél-Afrikai köztársaságban megszervezett 11. World Clear Air congress tudományos rendezvényen.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: