2012-07-16 13:19:56• hírek • Szatmár.ro

Egykori konviktusos diákok találkoztak

A véndiákok végigjárták az egykori bentlakást és hajdani iskolájukba is ellátogattak.

Az idei Véndiáktalálkozóval egy időben, a hétvégén rendezték meg a konviktorok, az egykori szatmárnémeti jezsuita szerzetesek által vezetett konviktusban lakó egykori diákok találkozóját. Ezen idén tizenhatan vettek részt, közülük a legidősebb a 91 éves Takács Géza volt, a legfiatalabb egykori konviktusi lakók pedig ma a 77. életévükben vannak.

Az, hogy a gyermekkorukat együtt töltő, együtt cseperedő konviktusi lakóknak sok év elmúltával találkozniuk kellene, felelevenítve az élményeket, először a 90-es évek elején került szóba Willand Ferenc (Frici bácsi) kezdeményezésével. Az első találkozón még a konviktus egykori vezetője - prefektusa -  páter Godó Mihály is részt vett.

Az idei találkozón a résztvevők végigjárták az egykori konviktus, jelen pillanatban a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak otthont adó épületet, valamint a jelenlegi Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium épületét is, ahová iskolába jártak. Akkor még ez az épület adott otthont a Pázmány Péter Királyi Katolikus Főgimnáziumnak. Egy imára ellátogattak a mostani Kálvária templomba (Jézus szíve templomba) is - ide jártak ugyanis szentmisére a konviktus lakói. A konviktorok felelevenítették a mára igencsak megszépült emlékeket, a gyermekéveket, amelyek tanulással, az életre való felkészüléssel teltek. S bár a nevelés szigorú volt, emberségre, tisztességre tanították őket, úgy, hogy a mai napig megbízható emberek és hasznos tagjai a társadalomnak.

Az egykori konviktorok találkoztak

- A szombat volt a büntetés napja a konviktusban, általában mindenkinek kijutott néhány erős fenékre-csapás a hét során elkövetett csínytevésekért. A végrehajtó a félve emlegetett Bajusz volt, a konviktus nagy tenyerű, erős kezű ezermestere. Miután megkaptuk a büntetést még jó ideig emlékeztünk arra, hogy jobbak kellene legyünk, hogy a jövő heti végrehajtást megússzuk - meséli Boór Béla, nyugalmazott tanár, a konviktus egykori lakója.

A találkozás alkalmával megemlékeztek az elhunyt lakótársakról, iskola és évfolyamtársakról, s persze a volt elöljárókról, prefektusokról, magiszterekről és páterekről is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: