2014-07-21 19:32:40• hírek • Kocsis Zoltán

Egykori elnöke lett a megyei tanács új tagja

Nem ment zökkenőmentesen Gheorghe Ciocan beiktatása hétfő délután: a jogi bizottság előbb jogilag kifogásolhatónak nevezte a tervezetet, majd a megyei tanács PDL-frakciója tartózkodott.

Marginea Éva, a jogi bizottság elnöke arra a törvényre hivatkozott, hogy amennyiben egy listát egy pártszövetség állított fel, akkor helyettesítés esetén a szövetséget alkotó valamennyi pártnak javasolnia kell az új tagot. Csakhogy jelen esetben ezt csak a PSD és a PC tette meg - a PNL nem. A megyei tanács szakemberei viszont egy másik törvényt citáltak elő, amely szerint elegendő, ha a párt javasolja aláírásával, amely a listára delegálta.

Hosszan jogi vita után aztán végre beiktathatták a megyei tanács új tagját Gheorghe Ciocant, aki 2008-ban rövid időre a testület elnöki tisztségét is ellátta. Minderre azonban azért volt szükség, mert elődjét, Ciprian Ardeleant Victor Ponta tanácsadói testületébe nevezték ki. Ciprian Ardelean volt az, aki a május 25-i időközi parlamenti választások előtt kevéssel lemondott jelöltségéről, lehetővé téve, hogy a PNL-ésből villámgyorsan PSD-éssé váló Ovidiu Silaghi legyen a kormánypárt jelöltje...

Ciocan kinevezése végül megtörtént, ám a PDL és a nemzeti-liberális Virgil Enatescu tartózkodásával tiltakozott. A demokrata-liberálisok „jogilag megkérdőjelezhető" döntésnek nevezték kinevezését, Enatescu pedig ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy a PNL igen is létezik Szatmár megyében, hisz megvannak a struktúrái és ideiglenesen kinevezett elnöke is van.

A határozati pontok kapcsán ki kell emelnünk, hogy a megyei tanács 120.000 lejt különített el a megyei múzeum számára a nagykárolyi hős katona emlékművének rehabilitálása, további 20.000 lejt pedig a kányaházai tájház tetőszerkezetének javítására. További 50.000 lejt különített el a testület a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége felszerelésének modernizálására. „A tűzoltók bevetés közben használt felszerelései régiek, elhasználtak. Ezeket szeretnénk kicserélni", mondta Adrian Stef tanácselnök. Mivel egyetlen ilyen felszerelés közel 8000 euróba kerül a tanácselnök ígéretet tett: folyamatosan különítenek el majd összegeket erre a célra. Elárulta továbbá, hogy a tervek között szerepel egy olyan terepjáró megvásárlása is, amellyel a hegyimentők magasan fekvő helyeket is meg tudnak közelíteni, a betegeket el tudják látni.

Egy másik fontos határozati pont a repülőtér modernizálását - a 30 éves betont borító koptatófelület cseréjét, a leszállópálya kivilágításának felszerelését, stb. - célozza. Ezzel kapcsolatban Stef elmondta: a jelek szerint a szatmári reptér eséllyel pályázik ősszel uniós támogatásra, ezért fontos, hogy addig elkészüljenek a tervek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: