2013-07-26 20:26:03• hírek • Kocsis Zoltán

Egykor a romániai falvakért jött létre, most az utcagyerekeket támogatja

Francia támogatóinak képviselőit látta vendégül a szatmárnémeti Stea Egyesület július 25-én, csütörtökön. Annak a francia szervezetnek a képviselőit, amely megalakulásakor a romániai falvak megmentését tűzte ki céljaként, most pedig az utcagyerekeket támogatja.

A Grenoble Isére Roumanie (GIR) szervezetet 1991-ben hozta létre több Isére megyei önkormányzat. A megalakulás alapjait három évvel korábban rakták le, amikor egyre nagyobb felháborodást váltott ki Nicolae Ceaușescu diktátor faluromboló tevékenysége. A rendszerváltás után a Isére-i települések megragadták az alkalmat, a frissen alapított GIR-en keresztül pedig 1993-ig több száz kamionnyi segélyt küldtek szerte Romániába.

Mivel a szervezet egyik legfőbb céljává az idők változásával az utcagyerek támogatása és integrálása lett, a GIR 2005-ben lépett kapcsolatban a szatmárnémeti Stea Egyesülettel és azóta nyújt neki anyagi támogatást. Csütörtökön négy főből álló küldöttség érkezett Szatmárnémetibe, melynek tagjai Jean Louis és Marie-Claude Cheval, Guy és Regine Maurel.

A GIR számtalan romániai szervezettel áll kapcsolatban. Együttműködésük céljai között szerepel a kulturális ismerkedés, a helyi identitást erősítendő a helyi érdekeltségű események szervezése, a nehéz szociális helyzetben lévő gyerekek segítése úgy Franciaországban, mint Romániában vagy a romániai turizmus támogatása.

Az egyik kiemelten fontos cél viszont a romák integrálása. „Nagyon sok roma hagyta el Romániát és ment Nyugat-Európába egy jobb élet reményében, de drámai azt látni, hogy más országokban sem változott az életük, ugyanolyan vagy rosszabb körülmények között élnek, mint tették azt Romániában. Fiatal lányok inkább prostitúcióra adják fejüket ahelyett, hogy hazájukban iskolában tanulnának. Nyomorúságos körülmények között élnek és törvénytelen dolgokat követnek el csak azért, hogy meg tudjanak élni. Számunkra fájdalmas ezt látni. Az lenne a normális, ha integrálódnának, tanulnának, dolgoznának és hogy szülőhazájukban élnének meg, mert a nyugat vonzása csalóka", mondta Marie-Claude Cheval Szatmárnémetiben.

Mivel a Stea Egyesület kedvezményezettjeinek 85% roma, a GIR további támogatásáról biztosította az egyesületet, hisz az utcagyerekek számára az integráció az egyetlen lehetőség arra, hogy jövőjüket felépítsék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: