2014-03-13 17:00:53• hírek • Kocsis Zoltán

Egyirányúsítják a Rákóczi utca törvényszék előtti szakaszát

Hat pontról határozott csütörtökön a Közlekedésbiztonsági Bizottság Szatmárnémetiben. Ezek közül a legfontosabbak kétségkívül a Rákóczi utcát érintő változások lesznek. A bizottsági ülésen szó esett többek között két közlekedési lámpáról és elutasították a Szegfű utca lakosainak kérelmét.

Szatmárnémeti egyik legzsúfoltabb része a Rákóczi (Mihai Viteazul) utca, főleg a dél körüli órákban, amikor a Grigore Moisil Általános Iskola gyerekei végeznek a tanulással, a modern kor szokásainak megfelelően pedig a szülők autókkal mennek utánuk.

A zsúfoltságot az is növeli, hogy a törvényszék épülete felújítás alatt áll, emiatt pedig a Rákóczi utca egy fél sávja le van zárva. Mivel az épület rehabilitálása idén tavasszal (és nyáron) is folytatódik, a kivitelező kéréssel fordult a polgármesteri hivatalhoz.

Azt kérték, hogy vagy zárják el teljesen a közúti forgalom elől a Rákóczi út Werbőczy (Mileniului) és Horea utcák közötti szakaszát (ez a törvényszék előtti rész) vagy ezen a szakaszon, valamint a Werbőczy utca egy részében zárják le teljesen az egyik sávot.

A bizottság utóbbi verzió mellett döntött, kiegészítve azzal a döntéssel, hogy a Rákóczi utca Werbőczy és Horea utcák közötti szakaszán ezentúl csakis egy irányba lehet majd közlekedni: a Láncos templom irányába. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Werbőczy utcáról ezentúl csakis jobbra, a Láncos templom felé lehet majd fordulni. „Ezzel a döntéssel a zsúfoltságon is enyhíteni szeretnénk", magyarázta Maskulik Csaba bizottsági tag, az RMDSZ városi frakciójának elnöke.

Nem ez az egyetlen döntés amúgy, ami a Rákóczi utcát érinti. A Vakok és Gyengénlátók Szövetsége arra panaszkodott, hogy a székházuk előtti parkolóhelyek egy része, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) számára fenntartott parkolók között átfedés van. A bizottság döntése szerint táblákkal igyekeznek majd egyértelműen elkülöníteni a parkolóhelyeket.

Szó esett két közlekedési lámpa sorsáról is. A Kaufland arra kérte az önkormányzatot, hogy beüzemeltethesse a Károlyi úton előttük álló lámpát. Erre főleg azért lenne szükség, mert a bevásárlóközpont parkolójából sokszor nagyon nehéz kifordulni a Károlyi útra. Csakhogy a lámpát az üzlet építette, nekik kell üzemeltetni is. A bizottság azt is kérte tőlük, hogy a lámpa működjék majd összhangban a közeli Burgya sarki lámpával, mondta Maskulik.

Lakosok kérték, hogy a hivatal építsen lámpát a Billa bevásárlóközpont előtti gyalogos átjáróhoz, mert ott gyakori a gázolásos baleset. „Ezt a lámpát mi már jóváhagytuk korábban. A városi költségvetésben egy lámpa megépítésére különítettek el pénzt. Hogy ez hova épül majd, egyelőre nem tudni", mondta Maskulik. Emlékeztetőül, a bizottság korábban a Nagypiac melletti Martirilor Deportati utcai gyalogosátjáróhoz is jóváhagyott egy lámpát.

Egy harmadik bevásárlóközpont, a Batizi úton lévő Penny Market elé pedig gyalogosátjárót kértek a közeli Szegfű (Január 24) utca lakói, hogy könnyebben átjuthassanak a szemközti búszmegállóba. A bizottság azonban úgy ítélte meg, hogy egyrészt a kanyar, másrészt pedig a 70 km/h-ás sebességhatár miatt kockázatos lenne ott gyalogosátjárót kialakítani, így elutasította a kérvényt.

Mint ahogy elutasította a Drum Construct vállalat azon kérését is, hogy az útépítő cég építkezési anyagokat szállító kamionjai fizetés nélkül használhassák azokat a belvárosi útszakaszokat, ahol miden más teherautónak fizetnie kell.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: