2012-12-15 13:20:24• hírek • MTI

Egyiptomban az új alkotmányról tartanak népszavazást

Szombaton kezdődik a népszavazás az új alkotmányról Egyiptomban. Az észak-afrikai ország lakosait a végletekig megosztja az állam működési kereteinek alapjait megszabó dokumentum.

Megfigyelők szerint az új alkotmány sok szempontból hasonlít az 1971-es alaptörvényre, amelynek a helyébe lép. Ugyanúgy kimondja, hogy "a saría (az iszlám jogrend) elvei a törvényhozás fő forrásai". Marad az elnöki rendszer, a kétkamarás törvényhozás, a független bíróságok. A 234 cikkből álló szöveg tartalmazza a fékek és ellensúlyok rendszerét, és legfeljebb két egymást követő mandátumot engedélyez az államfőnek.

A kormányzó Muzulmán Testvériség világi ellenzéke, a liberálisok, baloldaliak és jogvédők szerint az alkotmány fenyegetést jelent az egyéni szabadságjogokra nézve, csak korlátozott védelmet nyújt az állami túlhatalommal szemben. A szöveget egy színtiszta iszlamista alkotmányozó testület fogadta el, miután a bizottság keresztény tagjai és liberális közéleti személyiségek tiltakozásul bojkottálták a munkát.

Az új egyiptomi alkotmányról szóló népszavazást két részletben, december 15-én és 22-én tartják. Ha a többség nemmel szavazna, új alkotmányozó gyűlést kellene összehívni, amelynek új alaptörvényt kellene kidolgoznia. Az idő azonban szorít: amíg nem fogadják el az új alkotmányt, addig nem lehet megtartani a parlamenti választásokat Egyiptomban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: