2009-03-28 17:48:38• hírek • MTI

Egyiptom titkai

A királysírokat védő esőcsatornát és kőfalat talált egyiptomi régészek egy csoportja Luxor közelében - számolt be az egyiptomi kulturális minisztérium.

Az újbirodalom idején (i.e. 1569- i.e. 1081) épült vízelvezető csatorna és a kőfal célja az volt, hogy megelőzzék az esővíz behatolását a királysírokba. A minisztérium által kiadott közlemény szerint a régészek 2007-ben kezdték el az ásatásokat, kutatásuk központjában a Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Királyok völgye állt.

Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének beszámolója szerint az expedíció Merneptah és II. Ramszesz fáraók sírja között bukkant rá a csatornára, amely segített megelőzni a víz behatolását a völgyben lévő királysírokba. Ezen a helyen találtak rá egy kőfal maradványaira is, amelyet szintén azzal a céllal építettek, hogy meggátolják az esővíz befolyását a sírokba.


Az ásatások másik körzetében, Tutanhamon sírjától délre a régészek kis kőházakat találtak, elképzelések szerint ezekben őrizték a mumifikáláshoz szükséges anyagokat. A szakemberek egy kőbe vájt barlangra, és egy sor kunyhóra is rábukkantak - írja a közlemény. I. Szeti sírjától keletre pedig újabb vájatokat fedeztek fel, ami arra utalhat, hogy van egy másik temető is. Ez újabb kutatásokhoz vezethet a körzetben.

Faruk Hoszni kulturális miniszter szerint ezek a felfedezések megváltoztathatják az újbirodalom korszakáról alkotott elgondolásokat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: