2013-10-24 16:42:26• hírek • MTI

Egyik "kedvenc" pályáján lehet világbajnok Vettel

Minden jel arra utal, hogy Sebastian Vettel, a Forma-1-es Red Bull istálló pilótája a vasárnapi Indiai Nagydíjon begyűjti sorozatban negyedik világbajnoki címét, ezzel a sportág történetének legfiatalabb négyszeres vb-győztese lesz.

A 26 éves német versenyző - aki 2011-ben és tavaly is nyert az Újdelhi közelében található aszfaltcsíkon - 90 ponttal vezet a vb-pontversenyben Fernando Alonso, a Ferrai spanyol pilótája előtt. Ez azt jelenti, hogy ha Alonso győz a vasárnapi GP-n, Vettelnek elég az ötödik helyen célba érnie a vb-diadalhoz.

A statisztikai adatok alapján erre nagyon jó esélye van a heppenheimi születésű versenyzőnek, aki az idén csupán egy futamon nem ért célba, a többin pedig sosem végzett a negyediknél rosszabb pozícióban. Ha Vettel valamilyen okból mégsem szerez pontot Indiában, Alonsónak akkor is elsőként vagy másodikként kell zárnia ahhoz, hogy a német ne nyerje meg már vasárnap a vb-t.

A riválisok közül szinte senki sem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Vettel a szezonból hátralévő négy versenyen is győzni fog, s ha ez így lenne, akkor beállítaná Alberto Ascari 60 évvel ezelőtti rekordját. Az olasz pilóta 1952 és 1953 között sorozatban kilenc GP-n diadalmaskodott, Vettel most ötnél jár.

"Ha biztos lennék abban, hogy az autójával nem lesz gond, fogadást is kötnék erre" - mondta erről Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája.

Alonso a hazai környezetben aratott májusi győzelme óta nem nyert futamot, s bár öt alkalommal is másodikként ért célba, ezek közül négyszer Vettel állt a dobogó legfelső fokán. Az utolsó olyan eset, amikor a spanyol az első-második helyen végzett, Vettel pedig nem szerzett pontot, 28 versennyel ezelőtt, tavaly júniusban, Valenciában volt.

Az indiai pálya 2011-es debütálása óta Vettel mindkétszer a pole pozícióból aratott rajt-cél győzelmet. Alonso két éve harmadik, tavaly második volt.

A Ferrarinál nem bíznak a csodában, legfőbb céljuk, hogy megtartsák második helyüket a konstruktőrök pontversenyében. A maranellói istálló tízpontos előnyben van a harmadik helyezett Mercedesszel szemben, s 23-mal előzi meg a negyedik Lotust.

"Eddig minden tökéletesen alakult számunkra Indiában, az ottani trófea pedig nagyon szép, remek lenne most is a kezemben tartani" - nyilatkozta Vettel a versenyhétvége előtt.
Úgy tűnik azonban, hogy egy ideig ez lesz az utolsó Forma-1-es Indiai Nagydíj. Az adózási problémák mellett pénzügyi gondokkal is küzdenek a szervezők, akik kevés jegyet tudnak értékesíteni, így a futam a jövő évi versenynaptárban már nem szerepel.

Az idei indiai futam időmérő edzése szombaton 11.30 órakor rajtol, a verseny pedig vasárnap ugyanebben az időpontban kezdődik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: