2012-02-26 16:38:06• hírek • Szatmár.ro

Egyházzenei énekverseny - 117 énekes mutatta meg tudását

Megtöltötték a Hám János Iskolaközpontjának dísztermét a versenyzők és érdeklődők február 25-én szombaton, a második alkalommal megrendezett Egyházzenei Énekverseny idejére. Az egész egyházmegyéből érkezett fiatalok reggel kilenc órától késő délutánig váltották egymást a pódiumon, hogy bemutassák liturgikus énekismeretüket, énektudásukat, tiszta, csengő hangjukat.

A 117 fellépő teljesítményét ezuttal is szakmai zsűri értékelte - Ft. Dr. Ágoston Ferencz az egyházmegyei liturgika és egyházzene bizottságának elnöke; Czol Ernő a nagybányai Szentháromság templom karnagya; Ft. Czier István, a nyáron második alkalommal megrendezésre kerülő zenetábor vezetője; és Biró Erika mezőpetri hittantanárnő -, de mindenkit igyekezett tanácsokkal is támogatni.

A verseny menetét tekintve, reggel az öt-nyolc osztályosok, majd délután két órától a kilenc-tizenkét osztályos tanulók mérkőztek meg. Az egyéni fellépők, vagy maximum öt fős csapatok előadtak egy kötelező éneket, fel kellett ismerjenek egy lejátszott dallamrészletet, valamint elénekeltek egy szabadon választott dalt. Ezt pontozta a zsűri, majd az eredményeket összesítve felállította a végleges sorrendet. Ennek értelmében idén a fiatalabbak között egyéniben első Újvári Anna, a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola tanulója lett; második Hutzel Levente a Hám János Iskolaközpont tanulója; míg harmadik Fárczki Hajnalka nagybányai versenyző lett.

Csoportban elsőként a Mezőfényi Általános Iskola V. osztályosai; másodikként a Hám János Iskolaközpont V. osztályosai; harmadikként pedig az Aurel Popp Művészeti Liceum és a Túrterebesi plébánia egyesített csapata végzett.

A kilenc-tizenkét osztályosok között Jakab Ildikó, az Aurel Popp Művészeti Líceum diákja lett az első; Nagy Csongor, a „Gheorghe Dragos" Líceum diákja a második; Szilágyi Ingrid, a Szent Család plébánia képviseletében pedig a harmadik lett. Csoportban, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium kettes számú csapata végzett az első helyen; Kaplony csapata a második; míg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyes számú csapata a harmadik lett. A díjazottak ez év május 4. és 6-a között csíksomlyói kiránduláson vesznek majd részt.

Énekverseny volt a Hám Jánosban

Az énekverseny során idén is értékes útmutatások hangzottak el a fiatalok képzésére és a jövőbeni versenyek megszervezésére vonatkozóan. Megerősítést nyert ugyanakkor a megállapítás, miszerint a fiatalok Egyházzal való kapcsolatában az éneknek, a zenének nagy szerepe van, amire érdemes hangsúlyt és energiát fektetni, akár ilyen versenyek, vagy nyári zenetáborok szervezésével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: