2012-11-30 16:15:28• hírek • Póti Orsolya

Egyháztörténeti előadás keretében mutatták be a Sakkfigurákat

A Szent István Kör történelmi előadás keretében mutatta be dr. Bura László legújabb kötetét november 29-én, a Szatmárnémeti Római Katolikus Püspökség konferencia termében.

Idén jelent meg dr. Bura László legújabb kötete Sakkfigurák címmel, melyben a szerző Scheffler János és Bogdánffy Szilárd püspökök koncepciós peréről, a két boldoggá avatatott mártír püspök meghurcoltatásáról számol be.

Ennek a könyvnek a bemutatására került sor november 29-én, csütörtök délután 17 órától a püspöki palota konferenciatermében, ahol elsőként Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke köszöntötte a közönséget és dr. Nagy Mihály levéltárost, aki mintegy keretként szólt a korszak egyházi politikájáról és a koncepciós perek anatómiájáról.

Dr. Nagy Mihály az előadás elején elmondta: az egyháztudomány csak akkor fejlődhet igazán, ha annak művelői beszélgetnek, kommunikálnak egymással. „Bura László barátommal lassan tíz éve tartjuk a kapcsolatot és néhányszor a „Sakkfigurákról" is eszmét cseréltünk." - mondta el a levéltáros.

Dr. Nagy kifejtette, hogy Romániában 1948-tól a Scheffler János és Bogdánffy Szilárd ellen indult koncepciós pereken kívül több olyan per is volt, amely a katolikus egyház ellen indult. Ezeknek a pereknek pedig üzenetük van, részben ideológiai üzenete és részben társadalmi üzenete.

„Az 1948-1989 között időszakra irányuló egyháztörténeti kutatásoknak még nincs intézményi háttere. A püspökségnek lenne a feladat, hogy odafigyeljen erre a periódusra" - mondta el Nagy.

A szerző, dr. Bura László könyve maga azért is érdekes, mert ez egy társadalomrajz, egy jogi ügynek a bemutatása, amely részletesen prezentálja, hogy mi is volt a perek hátterében.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: