2011-03-02 15:41:49• hírek • Szatmár.ro

Film készült Meszlényi Gyuláról

Meszlényi Gyula
Meszlényi Gyula

"Meszlényi Gyula - Az alkotó püspök" címmel dokumentumfilm készült a századforduló nagy szatmári püspökéről.

Meszlényi Gyula a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye azon püspöke, aki a városépítésben, művészetekben, irodalomban, sajtóban, oktatásban, közművelődésben, szegények támogatásában egyaránt maradandót alkotott. 1887. és 1905. között volt a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, ez idő alatt pedig nem kis fejlődést vitt végbe környezetében. A szatmáriak ma is nap mint nap találkozhatnak épített örökségével ha a Tűzoltótoronyra néznek, a Székesegyház márványoltárára tekintenek, az egyházmegye templomait látogatják, vagy a róla elnevezett egyházművészeti gyűjteménybe térnek be. Címere számos épületről, műemlékről, tárgyról tekint le ránk és őrzi egykori építtetője alkotó és óvó keze nyomát.

Ennek ellenére a szatmáriak keveset tudnak a püspökről, aki egykor nyomdát hozott létre, újságot indított, elhozta a nyugati művészetet vidékünkre. Ezért merült fel az ötlet, miszerint a 2008-ban megjelent könyv mellett egy filmmel tisztelegjünk emléke előtt. 2010-ben a Szatmári Római Katolikus Püspökség Média Irodája pályázott és nyert a Szülőföld Alapnál, mely által részben fedezte az elkészítés költségeit, az előkészületek után pedig szeptembertől elkezdődött a forgatás. A film lépésről lépésre bontja ki Meszlényi Gyula személyének alapvonásait, miközben megismerjük tevékenységének sokszínűségét. Olyan kutatók, szakértők szólalnak meg benne, akik hitelesen és pontosan számolnak be a területekről, melyekben a püspök alkotó munkája megnyilvánult: Dr. Bura László, Muhi Sándor, Dr. Schupler Tibor, Terdik Szilveszter, Puskás Éva, Schmidt Dániel mutatják be Meszlényi Gyula tevékenységét, de Nm. Ft. Schönberger Jenő is méltatja nagy püspökelődét. Az elmondott információkhoz járul az a képi háttér, ami a maga során a filmet szemléletessé, gördülékennyé, kellemesen és könnyen „fogyaszthatóvá" teszi.

A film terjedelme egy óra és negyvenöt perc, magyar nyelven, illetve román felirattal készült, DVD-n jelenik meg, de ennek előtte tartanak egy filmbemutatót is, melyre a teljes anyagot újravágták egy órás változatra. Ezt vetítik majd le ünnepélyes keretek között a Szatmári Római Katolikus Püspöki Palota Konferenciatermében március 11-én pénteken délután négy órától. A vetítésen jelen lesznek a készítők, így Józsa János rendező és Bence Csaba operatőr-vágó, de várják a filmben megszólaló szakértőket is. A filmbemutatóra a belépés ingyenes, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: