2015-01-19 16:09:23• hírek • Szatmár.ro

Egyházművészet és szatmári szecesszió Muhi Sándor fotóin

A Magyar Kultúra Hete keretében fotókiállítás nyílt a Köcsey Ferenc Főgimnázium előterében.

Szatmár megye és Szatmárnémeti épített örökségébe kínál betekintést, a Muhi Sándor által, saját fénykép-gyűjteményéből összeállított kiállítás, amelyet a Kölcsey Ferenc Főgimnázium előterében nyitottak meg hétfő délután.

A grafikus, művészeti közíró, helytörténész és pedagógus által összeállított tárlat két részre osztható. Egyik részét az egyházművészeti témájú képek alkotják, amelyek szatmárnémeti és Szatmár megyei kulturális értékeket örökítenek meg, kezdve a megyeközpont templomaitól akár az ákosi, nagymajtényi templomokig. Emellett fontos szerepet kapnak a templomokban található alkotások is, szobrok, freskók, kupolafestmények is.

A kiállítás másik részében a szatmári szecesszió jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg a szemlélődők a fényképeken keresztül: az 1900-as évek elején épített reprezentatív épületekkel, homlokzatokkal, de épületrészekkel, ablakokkal, rácsokkal és erkélyekkel, melyek épített örökségünk részei, s csak rajtunk múlik, hogy unokáink fogják-e még ezeket látni.

A Magyar Kultúra Hetének programsorozata hétfőn 18 órától a szolnoki Meister Éva színművésznő pódiumműsorával folytatódik Árva Bethlen Kata címmel. Az előadást követően beszélgetésre kerül sor a darab írójával, Kocsis Istvánnal, illetve Meister Évával.

Január 20-án a Harag György színtársulat művészének, Bogár Barbarának az előadása szerepel a műsorban. Parti Nagy Lajos Ibusár című darabját az Ács Alajos Játékszínben láthatja a közönség 18 órától.

wwwww

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: