2013-03-02 17:24:19• hírek • Kocsis Zoltán

Kolozsvár nyerte a református gimnáziumok versenyét

A Kolozsvári Református Gimnázium négy fős csapata nyerte meg az erdélyi református gimnáziumok tanítványai számára kiírt tantárgyverseny Szatmárnémetiben megrendezett döntőjét. A kincses város csapata a házigazda Szatmárnémeti Református Gimnáziumot és a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanítványait előzte meg.

Az idei verseny mottójaként Pál apostol Timóteushoz írt második levelének sorait választották a szervezők: „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített."

Miután a négy fős csapatok megnyerték saját iskolájukon belül a versenyt, kvalifikálták magukat az országos döntőbe. A finálén Erdély valamennyi református gimnáziuma képviseltette magát, a szatmáriak mellett tehát itt voltak a kézdivásárhelyi, a nagyenyedi, a kolozsvári, a marosvásárhelyi, a székelyudvarhelyi, a sepsiszentgyörgyi, a nagyváradi és a zilahi tanintézmények képviselői is.

A verseny egy írásbeli és egy szóbeli részből állt. Az írásbelire másfél óra állt a gyerekek rendelkezésére, ez alatt öt feladatot kellett megoldaniuk: három csonka történetet kiegészítése, egy totó kitöltése, Keresztelő János születésének leírása, bibliai keresztrejtvény kitöltése volt a feldatuk. Végezetül pedig össze kellett hasonlítaniuk Jézus születésének történetét Lukács és Máté evangéliumában leírtak alapján. A szóbeli alatt egy-egy idézet alapján fel kellett ismerniük a bibliai történetet, majd villámkérdésekre kellett válaszolniuk, végezetül pedig egy-egy képet kellett felismerniük és megmondaniuk, hogy melyik bibliai történethez kapcsolódik.

A feladatokat Higyed István mikolai, Keresztúri Sándor hiripi és Rácz Ervin erdődi lelkipásztor állította össze. Jelenlétével megtisztelte a versenyt a Jenei Tamás, a Kolozsvári Pedagógiai Intézet igazgatója, továbbá Kató Levente és Tolnay István, az erdélyi és a királyhágómelléki egyházkerületek tanügyi tanácsosai is.

A gyerekek a verseny után meglátogatták Nagykárolyban a Károlyi kastélyt, továbbá ellátogattak a majtényi síkra és Kaplonyba is. Az ünnepélyes eredményhirdetés vasárnap lesz a Láncos templomban.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: