2009-07-01 16:20:20• hírek • Szatmár.ro

Egyházi hírek

Július 4-én, szombaton 11 órától pap- és diakónusszentelésre kerül sor a szatmárnémeti Székesegyházban. Lapka Józsefet pappá, míg Antku Istvánt, Czumbil Wilhelmet és Tatár Zoltánt diakónussá szenteli majd Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök.

Lapka József a Szent Család plébánia kispapja. Tanulmányait Rómában végezte, ahova pappá szentelése után is visszatér még egy évre. Első miséjét július 5-én, vasárnap este 7 órától tartja majd a Szent Család templomban.

Antku István a Kis Szent Teréz plébánia, Czumbil Wilhelm és Tatár Zoltán pedig a Szent János plébánia teológusai. Diakónussá szentelésük a papszenteléssel együtt kerül megrendezésre. A rendezvényre szeretettel várják az Egyházmegye híveit.


Július 5-én, vasárnap dél után 4 órától kerül sor a Krasznabélteki római katolikus plébánia ünnepére.

A találkozó minden évben alkalmat nyújt a plébánia közösségeinek a találkozásra, de testvérplébániákról, így a csángóföldi Gyöngyről, a megyénkből pedig Szakaszról és Szokondról is érkeznek majd vendégek.

A plébánianap színes programmal várja a látogatókat a krasznabélteki Kultúrházba idén is, hiszen sor kerül majd az óvodások, kisiskolások, az ifjúsági kórus, az énekkar, a fúvószenekar és a cigányzenekar fellépésére is, mindemellett pedig tombola is lesz majd - tudtuk meg Ft. Ágoston Ferencz plébánostól.


Szatmárnémeti indulással, túrterebesi kezdéssel, számos Szatmár megyei állomást érintve Nyírbátorig zarándokolhatnak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sekrestyései július 13. és 15-e között, a Püspökség Világiak Irodájának szervezésében.

A zarándoklat elsődleges célja a lelki feltöltődés és felüdülés, ennek megfelelően állították össze a programokat is, amelyek a templomok megtekintése mellett, kiállítás- és vár-látogatást, a nagykárolyi Piarista Nővérek és nyírbátori Minorita templom és rendház meglátogatását is magukban foglalják.

A rendezvény jó alkalom a sekrestyések közötti kapcsolattartás elősegítésére, a beszélgetésre és tapasztalatcserére is. Jelentkezni a Püspökség 0261-714955-ös telefonszámán lehet.


Szent Pál évéhez kapcsolódóan a sándorhomoki, szárazberki, mikolai és egri hívek „Gyalogos zarándokalton" vettek részt a plébános vezetésével.

A mintegy 35 résztvevő kitartóan tette meg 4 óra alatt a 14 kilométeres távot a batizgombási Szent Péter és Szent Pál templom búcsúünnepére hétfőn, a szentek ünnepén, útközben pedig Szent Pál életével és missziós útjaival ismerkedtek.

A gyalogos zarándoklat ötlete azért merült fel, hogy a hívek maguk is átérezzék Szent Pál apostol missziós útjainak nehézségeit, gyaloglásának fáradalmait és azt, hogy a nemzetek apostola mennyit kellett tűrjön és nélkülözzön az evangélium terjedéséért.

Fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, a legidősebb, 73 éves zarándok is végiggyalogolta az egész távot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: