2011-05-31 15:11:26• hírek • Kocsis Zoltán

Egyfordulós lesz a polgármesteri választás: kinek jó ez?

A Szenátus korábbi nemleges szavazata ellenére kedd délelőtt a parlament Képviselőháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely szerint egy fordulóssá válik Romániában a polgármesteri választás. A megkérdezett politikusok és szakértők szerint komoly esély lehet ez az RMDSZ számára, ám abban is egyet értenek, hogy ezzel élni is kell tudni.

Az eddigi két fordulós választási rendszert tehát jövőre egy egyfordulós, relatív többségre épülő választási rendszer váltja fel, amely általában a kétpártrendszer jellemzője. Az eddigi választásokkor csak akkor kapott mandátumot egy polgármester már az első körben, amennyiben megszerezte a szavaztok 51%-át. A következőkben viszont már elég lesz „csak egyszerűen" több szavazatot kapni, mint a riválisok. Csakis egyenlőség esetén lesz második forduló: arra viszont, hogy két (vagy akár több jelölt) hajszálra ugyanannyi szavazatot kapjon, legfeljebb a kicsi településeken van némi esély. A tervezet megfogalmazói többek között a költségcsökkentést hozták fel a módosítás egyik fontos érveként, ám egyértelmű, hogy ez a döntés kedvezően hathat a romániai kisebbség vonatkozásában is.

„Az olyan településeken, amilyen például Szatmárnémeti is, ahol a magyarság nagy számban van ugyan jelen, de nem jelent abszolút többséget, ez a változás mindenképpen kedvezően érintheti az RMDSZ jelöltjeit", magyarázta a Szatmár.ro kérdésére válaszolva Bakk Miklós egyetemi tanár. A politológus szerint ez a változás átrajzolhatja az önkormányzatok politikai térképét oly mértékben is, ami a tanácsosok párthovatartozását illeti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a ezzel tovább nő az együttműködési kényszer a rivális magyar pártok között.

Hasonlóan vélekedik Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is, ám valamivel árnyaltabban fogalmaz. „Nem egyértelmű a helyzet, elméletileg ugyan kedvezőnek tűnik a döntés a magyarság számára. Azt látni kell ugyanis, hogy az RMDSZ egy olyan időszakban vállalta be a kormányzási szerepet, amikor népszerűtlen döntések sorát kellett meghoznia. Éppen ezért nehezebbé vált jól szerepelni a következő választáson", mondta a polgármester. Aki kiemelte ugyanakkor, hogy a román pártok esetleges összefogása esetén viszont a magyar jelöltek komoly hátrányba kerülhetnek. Az egyre szaporodó magyar riválisokkal való együttműködési kényszerre reagálva Ilyés elmondta: a legtöbb erdélyi város, így Szatmárnémeti is, majdhogynem egzisztenciális kérdésekkel küszködik, amikor nincs helye elvi vitáknak és hiúsági kérdéseknek. „Az esetleges közös listákról persze mindig lehet egyezkedni, de másról jelen pillanatban aligha", mondta.



Az RMDSZ tárgyalási készségét kihangsúlyozta Erdei D. István, Szatmár megyei parlamenti képviselői is, aki kiemelte: az új választási törvény előnyére válhat a magyarságnak. „Eddig a második fordulóban etnikai vonalon összejöhetett egy koalíció, ám erre ezt követően nem lesz mód", magyarázta. Leszögezte ugyanakkor, hogy vannak speciális esetek, ahol ez a módosítás visszájára szülhet el: „A 2008-as választásokat illetően például az új verzióban Tasnádnak most nem lenne magyar polgármestere, lévén, hogy Véron András másodikként jutott a második körbe". Egy ilyen módosításnak, mondta Erdei, soha nem lehet előre látni pontosan a következményeit és erre a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárt példáját hozta fel, amely az 1990-es évek végén, legnagyobb kormánypártként, a választási küszöb 5%-ra való emeléséről döntött, minek következtében aztán ő maga nem jutott be a törvényhozásba. "Minden kétséget kizáróan lehetetlen megmondani egy ilyen döntésnek a következményeit, egy viszont biztos: a magyarságnak meg kell értenie, hogy igenis el kell mennie szavazni. Most tényleg többet érhet minden egyes szavazat", mondta a képviselő a szatmár.ro-nak.

"Okos és hasznos" döntésnek nevezte az önkormányzati választások módosítását Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. "Mindenki szid minket, hogy a parlamenti demokrácia fenntartása sok pénzbe kerül - ezzel a lépéssel viszont komoly kiadásokat spórolhatunk meg". A politikus figyelmeztetett ugyanakkor, hogy amilyen mértékben könnyebbé válhat így választást nyerni az RMDSZ számára, éppolyan mértékben válhat nehezebbé is. "Megfelelő politikai érettségről és nagyobb kompromisszumkészségről kell tanúbizonyságot tennünk -beleértve magamat is-, aminek nem lehet más eredménye, mint az összefogás. Ezt kell megérteniük a politikusoknak éppúgy, mint a választóknak! legalábba a fontos pillanatokban fogjunk össze" , mondta megkeresésünkre Sógor.

Szintén üdvözölte a döntést Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki egyben a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke is. "Összességében egy jó döntésnek tartom, amitől azt várom, hogy egyes speciális helyzetektől eltekintve, több polgármesteri tisztséget tud majd szerezni a magyarság", mondta. Csehi szerint Szatmár megyében az egy fordulós rendszerrel most 3-4-el több lenne a magyar polgármesterek száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: