2016-05-05 16:31:07• hírek • Kocsis Zoltán

Egyeztetettek a Lidl és az ortodox egyház képviselői! De miről?

Nem mindennapi közmeghallgatás zajlott le csütörtök délben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban. Már az rendkívülinek számított, hogy Dorel Coica is részt vett rajta. Pontosabban a polgármester megjelent, majd gyakorlatilag felszámolta a közmeghallgatást! Mindenki megdöbbenésére!

„Az urakkal megtárgyaltuk a részleteket az irodámban! Amint megszületik a döntés, mindenkit értesítünk róla", jelentette ki a polgármester, majd távozásra szólította fel a jelenlévőket. A közmeghallgatáson megjelent Maskulik Csaba városi tanácsos sem kapott semmilyen magyarázatot.

„Ilyen nincs! Ez a közmeghallgatásról szóló törvény megszegése!", hüledezett a tanácsos is. Romániában törvény mondja ki ugyanis, hogy minden jelentősebb beruházás esetén közmeghallgatáson kell kikérni az érintettek véleményét. A csütörtöki esemény a képviseleti demokrácia arculcsapása volt.

De miről is kellett volna szólnia a közmeghallgatásnak? A Lidl üzlethálózat hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy újabb egységet nyitna Szatmárnémetiben, a Golescu-híd lábánál, a tervezett Megamall és a már jó ideje épülő, szintén mega(lomán) ortodox templom közvetlen közelében.

A 10.000 négyzetméteresre tervezett beruházásról már a tavaly ősszel megtartott közvitán kiderült, hogy nem nyerte el mindenki tetszését. Legfőképpen a Szent Ilona és Szent Konsztantin ortodox templom papjai emelték fel szavukat, mondván, a Lidl épülete eltakarja az aranyozott kereszttel ellátott templom egy részét, ezért azt nem láthatják majd teljes pompájában a hívek. Már ha valamikor elkészül egyáltalán...

Az egyházfiak azt is kifogásolták, hogy az üzletben alkoholt is árusítanak majd. Kijelentették továbbá, hogy az üzlet parkolóját úgy kell kialakítani, hogy abban a hívek is le tudják parkolni autóikat.

Hogy az álláspontok mennyit közeledtek a hónapok alatt, azt jelenleg csak Coica irodájának falai tudják. A felek képviselői ugyanis nem mondhatták el állásponjukat csütörtökön. „Támogatjuk az ortodox egyház és a hívek kéréseit, de a Lidl érdekeit is figyelembe kell vennünk", hangzott el a semmitmondó kijelentés Coica szájából.

Nem tudni, csak hallani, hogy az ortodox egyház azt kérte: fordítsák el 90%-kal a Lidl épületét. De hogy milyen irányba?

„Ez van, módosítanunk kell a terveket", mormolta inkább magának az üzletlánc képviselője...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: