2009-10-28 14:45:19• hírek • Gozner Gertrud

Egyéves alapítását ünnepelte a SMURD

Egyéves születésnapját ünnepelte október 28-án a Szatmári Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének SMURD alakulata. A jeles alkalom tiszteletére a tűzoltóság Fabricii utcai székházában kisebb ünnepséget tartottak, amit a rohammentő szolgálat munkatársainak rövid bemutatójával zárult.

Iulian Burz a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője röviden ismertette a szolgálat egyéves tevékenységét. Eszerint 2008 október 28-án állt munkában Szatmárnémetiben és Nagykárolyban a SMURD két B2 típusú mentőautója. Az előkészületek folyamán 33 szakembert képeztek ki, akik képesek szakszerű elsősegélyt nyújtani, az autóroncsok közé szorult áldozatokat kiszabadításában részt venni, valamint egyéb típusú mentési folyamatokat végrehajtani.

A SMURD elsődleges feladatai közé tartozik a végtagsérülések ellátása, újraélesztés  a szívműködés és a légzés leállása esetén, illetve minden olyan beavatkozás, ahol az áldozat élete veszélyben forog, és nincs idő megvárni egy orvosi szempontból  felszereltebb mentőautót.

Ezen kívül részt vesznek a közúti balesetek áldozatainak mentési folyamatában, vasúti és légi szerencsétlenségeknél, ha a páciens nehezen hozzáférhető helyen található, amely veszélyezteti mind a mentőcsapat, mind az áldozat életét. Burz szerint eleinte a lakosság és az egészségügyi szakemberek gyanakvóan tekintettek az új mentőcsapatra, de idővel tudatosodott bennük, hogy nagy segítségét jelentenek az elsősegélynyújtás területén.

Az intézmény statisztikai adatai szerint a 2009 január elseje és október tizedike közötti periódusban 1296 bevetésben vett részt a SMURD alakulat, ami lebontva napi öt kiszállást jelent. Ebben az időszakban 1340 személyt láttak el, 1204 felnőttet és 136 gyermeket - magyarázta a felügyelőség vezetője. Ami a jövőt illetti, Burz elmondta, hogy tervbe van véve egy avasfelsőfalui SMURD állomás létrehozása 12 alkalmazottal, amely szükség esetén Szatmárnémeti helyett akár egyenesen a nagybányai kórházba tudja szállítani a pácienseket.

A mentőalakulat átlagban 12 perc alatt ér ki a helyszínre, de a szakember szerint ezt az időt igyekszenek lecsökkenteni nyolc percre. A születésnapi összejövetelen részt vettek a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának, a Megyei Mentőszolgálat és a Közegésézsgügyi Igazgatóság képviselői is. Az ünnepi beszédek után az intézmény udvarán egy baleset-színlelésre is sor került, amelynek során egy autóba szorult férfit mentettek ki a SMURD szakemberei.



Iulian Burz a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője röviden ismertette a szolgálat egyéves tevékenységét.



A SMURD-nak 33 munkatársa van Szatmár megyében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: