2019-07-01 08:34:09• hírek • Bede Emőke

Egyetlen hét alatt több mint másfél millióan keltek át a határon

A június 23–30. közötti időszakban nem kevesebb mint 1.597.000 személy lépte át Románia határait: kb. 780.000 utas érkezett országunkba az elmúlt héten, 817.000-en pedig elhagyták azt – közölte a Román Határrendészet.

Ezen időszak alatt a határátkelőkön és a zöldhatáron összesen 354 bűncselekményre derítettek fényt: lefoglaltak többek között 761.700 lej értékben 62.700 csomag cigarettát, illetve 12 járművet is, melyeknek összértéke eléri az 1 millió lejt. Ezek mellett találtak számtalan olyan ruhaneműt, lábbelit és illatszert is, melyek egyértelműen drága márkák hamisított változatai voltak. A hamisított holmik összértéke 2.274.000 lej volt a határrendészet összesítése szerint. Ugyanakkor érdemes azt is elmondani, hogy az elmúlt héten 133 személytől tagadták meg az országba való belépést, illetve 121-et pedig nem engedtek ki Romániából, mivel hivatalos úti okmányaik nem volt rendben.


2018-ban június 1. és augusztus 31. között kb. 21 millió ember kelt át Románia határán. Közülük 16,6 millió volt EU-s állampolgár, a fennmaradó 4,4 millió az Európai Unión kívülről érkezett, utazásuk pedig összesen 5,1 millió közlekedési eszköz segítségével valósulhatott meg. A határátkelők közül a legnagyobb forgalmat azok bonyolították le, melyek Romániát és Magyarországot kötik össze, ezeken a helyeken nem kevesebb mint 6,4 millió személy kelt át. Noha Peténél is rengetegen lépték át a határt, de a legnagyobb forgalom mégis a borsi és a nagylaki átkelőknél haladt át. Végül, de nem utolsósorban ki kell emelni a légi közlekedést is, melyet a tavalyi év nyári időszakában 5,6 millió ember vett igénybe.


Hogy mit tehet az, aki nem szeretne hosszú sorokat kiállni? A határrendészet azt tanácsolja, hogy kövessük interneten a határátkelők forgalmát, ezeket ugyanis valós időben frissítik, de ha ebben a rendszerben nem bízunk, akkor megnézhetjük a térfigyelő kamerák felvételeit is. Ha úgy látjuk, hogy Peténél torlódás alakult ki, ne féljünk kerülni például a csanálosi átkelő irányába, de hétvégente az ideiglenesen megnyílt pontokat is igénybe lehet venni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: