2018-11-14 07:01:26• hírek • Szatmár.ro

Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv

Kányádi Sándor gondolatát választotta a 10-es Számu Általános Iskola két magyartanárnője beszámolójuk címeként, de nem is csoda, hiszen november 13-án ünnepeltük anyanyelvünk, a magyar nyelv napját. Ez alábbiakban Rus Annamária és Tivadar Melinda írását olvashatják.

"A magyar Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a Magyar Nyelv Napjává november 13-át, a magyar nyelvet az államigazgatásban és a közoktatásban hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadását. Ez a nap lehetővé teszi, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon a magyar nyelvre.
 

De mit is jelent nekünk a magyar nyelv? Létezésünk legfontosabb pillérét, szilárd alapot, amely emberségünk, családunk, népünk, kultúránk hordozója; mindent, ami magyarrá tesz minket. A magyar nyelv révén él a nemzet múlt, jelen, jövő síkjain.
 

A magyar nyelv anyanyelvünk: elválaszthatatlan és nélkülözhetetlen része mindennapjainknak. Magyarul közöljük mondandónkat, magyarul értjük meg egymást, életünkben először magyarul szólalunk meg, magyarul kérünk, magyarul örülünk, magyarul szomorkodunk. Édesanyánk magyar nyelven tanít minket, magyarul tanulunk az iskolában. A magyar nyelv biztos tudásának birtokában sajátítjuk el az idegen nyelveket. Kosztolányi Dezső szavaival élve életünk legnagyobb eseménye a magyar nyelven való beszéd, írás, gondolkodás.
 

A Magyar Nyelv Napja évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és a kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására, és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.
 

A magyar nyelv szépségeiről tartott előadással, osztályszinten megszervezett anyanyelvi vetélkedővel ünnepeltük a 10-es Iskolában a Magyar Nyelv Napját, valamint kerestük a diákok, illetve a pedagógusok által kiválasztott legszebb magyar szavakat.
 

Kányádi Sándor idézetével tettük közzé már kora reggel felhívásunkat az iskolarádióban: arra kértünk mindenkit, egy kis cetlire írjon fel egy általa szépnek vagy talán a legszebbnek tartott magyar szót, s a főbejáratnál található kosárkába dobja bele 12 óráig. Külön kosár várta a diákokat is, illetve a pedagógusokat is. A délelőtt folyamán szépen megteltek a kosarak, melyek tartalmát a nyolcadikosok összesítették. A kb. 280 leadott szavazat szerint a következő szavak a legszebbek: szeretet, édesanya, család, szeretlek, barátság, szerelem, gyönyörű, kérlek, magyar, élet. A pedagógusok felsorolásában szintén a szeretet szó állt az első helyen, melyet a szeretlek, édesanya, boldogság, barátság, család, öröm, esthajnalcsillag, bíborvörös, bölcsesség szavaink követtek.
 

Az anyanyelvi vetélkedők a magyar nyelv játékosságára hívták fel a tanulók figyelmét. Az anagrammák, képrejtvények, intarziák, helyesírási feladatok megoldása során a diákok nemcsak sokat tanulhattak, hanem az elért szép eredményeknek is nagyon örültek.
 

Az ünneplés pedig megyei szintű anyanyelvi vetélkedővel folytatódott a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, amelyen iskolánk egy csapata is részt vett, mi, magyartanárok pedig zsűritagokként, illetve a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szatmár megyei szervezete és a LiterArt Magyartanári Egyesület által tartott programsorozat résztvevőjeként emlékeztünk édes anyanyelvünkre."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: