2012-10-30 14:58:19• hírek • Szatmár.ro

Egy felnőtt és három gyerek szenvedett gombamérgezést

Saját maguk szedték az erdőben a gombát a Nagytarna melletti erdőben.

Október 28-án este 23 órakor mentővel szállítottak kórházba egy 24 éves felnőttet és három kiskorút: egy 4, egy 5 és egy 13 éves gyermeket. Mind a négyen gombamérgezéses tüneteket mutattak, a felnőtt pedig megerősítette a gyanút. A család tagjai ugyanis a Nagytarna közeli erdőben szedtek még aznap gombát, amit később elfogyasztottak. A felnőttet beutalták a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház gasztroenterológiai osztályára, a gyerekeket pedig Kolozsvárra szállították.

Legutóbb a hétvégén kezeltek gombamérgezéses betegeket Szatmárnémetiben. Akkor a három mérgezéses esetből egy pácienst elláttak és haza is engedtek, két személyt viszont a kórházban tartottak.

A gombákkal nagyon kell vigyázni - figyelmeztetnek a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szakemberei, hiszen elegendő, ha egyetlen mérgező vagy annak csak spórája belekerül az ehető gombák közé, ugyanúgy mérgezést okozhat.

A gombamérgezés tünetei a fajtától és a mérgezés mértékétől függően változnak: fejfájás, emésztőszervi panaszok, szédülés, izomgörcs, rossz közérzet, ájulás stb. A súlyos tünetek azonnali kórházi kezelést tesznek szükségessé. A probléma abból adódik, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek azonnal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: