2014-10-15 12:15:26• hírek • Szatmár.ro

Egyetlen éjszaka alatt 14 személy került gombamérgezéssel a sürgősségire

A megye szinte minden szegletéből érkeztek gombamérgezéses tünetekkel a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályára betegek keddről szerdára virradó éjszaka. Minden esetben az erdőben, mezőn szedett gomba okozott gondot. A betegek közül négynek az állapota súlyos, de stabil.

Bár szinte minden gombamérgezéses eset kapcsán a hatóságok hangsúlyozzák, hogy csak termesztett, vagy konzerv-gombát fogyasszunk a kellemetlenségek elkerüléséért, mégis - különösen ősszel - rendszeresen érkeznek mérgezéses tünetekkel betegek a sürgősségire.

Olyan azonban rég nem volt már, hogy egy éjszaka alatt 14 személy is ilyen tünetekkel érkezzen a sürgősségire - ráadásul véletlen egybeesésről van szó, 2-3-nál többen nem ettek ugyanaból a gombapaprikásból. A kedd éjszakai betegek között vannak újmikolaiak, kányaházaiak, szelestyehutaiak és a megyében vendégeskedő nagybányaiak is. A tizennégy beteg közül kettő még kiskorú.

A Szatmár Megyei Kórház orvos-igazgatója, Dr. Paula Mare a Szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta: négy személyt az intenzív-osztályon kezelnek, az ő állapotuk súlyos de stabil. A gyerekeket a gyermekosztályra utalták be és folyamatos megfigyelés alatt tartják őket. A többi beteget a gasztroenteorológián kezelik, illetve volt olyan is, akit a sürgősségin láttak el.

Az orvos szerint mindannyian erdőben, mezőn gombásztak, ott gyűjtötték be az életüket is veszélybe sodró vacsora alapanyagát.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság évről-évre tájékoztatja a lakosságot: ne bízzanak az útszéli gombaárusok portékájában, de még a gombákat állítólag ismerő személyek által gyűjtött gombákban sem. A legbiztosabb a friss termesztett vagy a konzerv-gomba.

A gombamérgezés tünetei a fajtától és a mérgezés mértékétől függően változnak: fejfájás, emésztőszervi panaszok, szédülés, izomgörcs, rossz közérzet, ájulás stb. A súlyos tünetek azonnali kórházi kezelést tesznek szükségessé. A probléma abból adódik, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek azonnal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: