2013-04-05 08:32:26• hírek • MTI

Egyetértés az ügyészségi vezetőkkel kapcsolatos vitában

A jobboldalhoz közel álló román államfő csütörtökön kiállt politikai ellenfele, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök mellett az ügyészségi vezetők jelölése körül kialakult koalíciós vitában.

Traian Basescu bukaresti sajtóértekezletén kijelentette, hogy a román törvények értelmében az ügyészségi vezetők kinevezéséért az azokat jelölő igazságügy-miniszternek és a kinevezésüket aláíró államfőnek kell viselnie a politikai felelősséget, így Victor Ponta - az igazságügyi tárca ideiglenes vezetőjeként - törvényesen és helyesen járt el, amikor pályázat kiírása nélkül megnevezte jelöltjeit.
A kormányban részt vevő liberálisok élesen bírálták Pontát, amiért "Basescu emberét", Laura Codruta Kövesi korábbi legfőbb ügyészt jelölte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére.

A bírák és ügyészek szakmai fóruma, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) azt kifogásolta, hogy Ponta nem egy - az Európai Bizottság által is szorgalmazott - átlátható pályázati rendszerrel választotta ki jelöltjeit.

Basescu rámutatott: megállapodott Pontával a pályáztatás mellőzéséről, mert szerinte helytelen lenne egy vizsgáztatási rendszer mögé bújni, amikor a kinevezésekért politikusoknak kell vállalniuk a felelősséget. Az államfő erre hivatkozva elutasította a politikai pártok, civil szervezetek és az ügyészek szakmai közössége által megfogalmazott bírálatokat.
Basescu rámutatott, a vádhatóságnál 24 vezetőt nevez ki az államfő, és jelenleg 21 poszt betöltetlen. Romániában a szemben álló politikai táborokhoz tartozó államfő és kormánytöbbség egymástól félti az igazságszolgáltatás függetlenségét és mindeddig kölcsönösen bojkottálta egymás jelöltjeit.

Az államfő megszólalása megerősítette azt a feltételezést, hogy a szociáldemokrata kormányfő - liberális koalíciós partnerei megkérdezése nélkül - egyezségre jutott Basescuval az ügyészségi vezetők kinevezéséről. Ponta lépése komoly feszültséghez vezetett a román kormányszövetségben.

A Ponta által jelölt ügyészségi vezetők kinevezése ügyében a CSM véleményezése nyomán dönthet az államfő, ám a szakmai testület csak május végén kívánja napirendre tűzni a jelöltek meghallgatását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: