2011-01-31 16:31:04• hírek • Szatmar.ro

Egyetértés a termálvizes fűtés ügyében

Egyöntetűen megszavazta a megyei tanács azt a határozatot, amelynek értelmében a megyei kórház fűtését termálvízzel oldanák meg. Az önkormányzat gyorsan cselekedett, még ma leadta az erről szóló pályázatot a Környezetvédelmi Alapnál.

A január 31-i tanácsülésen a megyevezetők egyetértettek azzal a projekttel, hogy a 15-ös negyedi megyei kórház fűtésrendszerét átalakítsák, és termálvízzel oldják meg ennek melegítését. Csehi Árpád Szabolcs tanácselnök elmondta, ez a módszer jóval olcsóbb és legalább ki lehetne használni a környezeti adottságokat is jótékony célra. Ettől függetlenül a gázzal való fűtésről sem mondanak le.

Az intézmény a 16-os lakónegyedből, a Szamos-parti katolikus templom kertjében lévő kútból kapná a termálvizet. Ezt a kutat már régóta lezárták, az idők során pedig megtelt szeméttel, azonban decemberben kitisztították, hogy amennyiben sikeres lesz a megyei tanács pályázata, beüzemelhessék az új rendszert. Az innen jövő víz analízisei márciusban lesznek kész, és amennyiben pozitív eredmény születik, a kórház ezt balneológiai kezelésekre is használni tudja majd.

A víz 60 fokos, és a kút hozama akkora, hogy biztosítani tudná akár több intézmény hőellátását is. Csehi  Árpád tanácselnök szerint akár a 16-os lakónegyedi 14-es iskola is rácsatlakozhatna majd a rendszerre, hiszen hozzá közel fogják majd lefektetni a csöveket.

A tanácselnöktől megtudtuk, a pályázathoz 20 százalékos önrész szükséges, azonban a befektetés öt év alatt megtérül. Ezt a módszert már alkalmazzák más településeken is, például több Bihar megyeiben is.

A megyevezető szerint amennyiben sikeres lesz a pályázat, a 2012-es fűtés-szezonban már beindíthatnák az új, környezetbarát rendszert.


A sikeres pályázat esetén termálvizzel fűthetik a kórházat
A sikeres pályázat esetén termálvizzel fűthetik a kórházat




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: