2018-08-28 09:38:35• hírek • Bede Emőke

Egyetemi diplomával sem könnyű az elhelyezkedés

Júliusban is esett a munkanélküliségi ráta –közölte nemrégiben a Szatmár Megyei Munkaerő-ügynökség, de nem ez volt az egyetlen információ, melyet megosztott az AJOFM.

A legfrissebb adatok szerint a Szatmár megyei munkanélküliségi ráta 2,65 százalék, mely egy 0,02 százalékos esést jelent az előző hónaphoz képest. Bár a csökkenés kicsinek tűnhet, megyénk mégis jobban teljesít az országos átlagnál, mely július végén 3,5 százalékon állt.
 

Az AJOFM adatbázisában július 31-én 3901 munkanélküli személyt tartottak számon, közülük 1685 nő. Természetesen a valóban munkaképes, de állás nélküli személyek száma ettől jóval több, viszont az ügynökséghez csak ennyien jelentkeztek be. A közel négyezres csoportnak azonban nem minden tagja részesül a munkanélküli támogatásban, a segélyezettek száma csupán 438 volt az összesítés pillanatában.
 

Ami a munkanélküliek képzettségi szintjét illeti, elmondható, hogy az állástalanok java része egyáltalán nem vett részt iskolai képzésben vagy csak az elemi osztályokat járta ki. Ebben a helyzetben nem kevesebb mint 2328 személy van. Rájuk nézve sajnálatos tény, hogy az ügynökség által indított tanfolyamokon sem tudnak részt venni alacsony iskolázottságuk miatt.
 

Azon munkanélküliek száma, akiknek sikerült befejezni az általános iskolát, eléri a 968-at, a szakiskolát végzőké pedig a 206-ot. 306-an középiskolai végzettséggel rendelkeznek, posztliceális képzésben pedig 10-en vettek részt. Mindemellett az AJOFM számon tart 83 olyan személyt is, aki felsőfokú képesítéssel rendelkezik, mégsem sikerült állást találnia.
 

Annak függvényében, hogy milyen könnyen vagy éppenséggel nehezen lehet ezeket az álláskeresőket munkához juttatni, az ügynökség több alcsoportba sorolja be az általa nyilvántartott munkakeresőket. 2017-ben például 4846-nak csak nagyon nehezen lehetett munkahelyet találni, 141-nek nehezen, közepes nehézségű erőfeszítéssel 69 személynek sikerült állást találni, 10-nek pedig könnyű volt. 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: