2012-02-09 17:15:02• hírek • Póti Orsolya

Egyesületet alapít a Szatmár Megyei Múzeum

„A múzeum barátai" elnevezéssel alapít egyesületet a Szatmár Megyei Múzeum vezetősége a megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ közreműködésével. Az alakulógyűlésre március 16-án kerül sor.

Február 9-én sajtótájékoztató keretében számolt be újabb tervéről a Szatmár Megyei Múzeum vezetősége. Egy olyan civil szervezet megalapításán gondolkoznak, mely folyamatosan törekedne a megyében működő múzeumok társadalmi elismertségének megőrzésére és emelésére, valamint olyan embereket hozna össze, akik nagy érdeklődést mutatnak történelmi örökségeink iránt.

Hasonló egyesület már működött a múzeumban évekkel ezelőtt, és a felmérések azt mutatják, érdemes újraalapítani, hiszen közhasznú szervezetként véleményt formálna a múzeumügy egészét érintő kérdésekben, és a fiatalokat is bevonná az intézmény tevékenységeibe. Tagozataival - közművelődési, műtárgyvédelmi, falumúzeumok, régészeti kutatások, képzőművészet - elősegítené a sikeres programok megalkotását.

Liviu Marta, a múzeum vezetője elmondta, az alakuló gyűlés keretében részletesen bemutatásra kerül az egyesület tevékenységi köre és megalakulásának célja.



A sajtótájékoztatón jelen volt Marius Horsia, a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium történelemtanára is, aki kifejtette: szükségszerű egy olyan egyesület megalakulása, amelybe nemzetiségtől, kortól és foglalkozástól függetlenül, bárki beiratkozhat, és együtt óvhatjuk kulturális örökségeinket.

Felician Pop, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója is támogatja az egyesület megalapításának ötletét, ugyanis szerinte így egyszerűbb lesz létrehozni Szatmár megye történelmi térképét, és egy könyvátarat is kialakítanának, mely kizárólag a Szatmár megyei települések monográfiáit és történelmi leírásait tartalmazná. Egy ilyen jellegű könyvtár igencsak segítené a fiatal kutatók munkáját. Eddig több mint harminc szatmári település monográfiáját tartja számon a múzeum - tudtuk meg Felician Poptól.

Felician Pop, Liviu Marta, Marius Horsia

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: