2011-04-18 17:38:56• hírek • Szatmar.ro

Olvasóink kérdéseire válaszolt a polgármester

A város legnagyobb alapterületű és legtöbb lakossal rendelkező negyede, a 16-os lakónegyed már évek óta különböző infrastrukturális felújítások színhelye, a munkálatok végső stádiumában pedig Szatmárnémeti vezetősége úgy döntött a sajtó segítségével, kikéri a lakosok véleményét, meglátásait. A Szatmár.ro lakossági fórumára mintegy másfél tucat kérdés, kérés, javaslat érkezett: egyeseket a zöldövezetek, másokat a parkolók, megint másokat pedig a töltés, a kazánházak esetleg a közvilágítás érdekelt.

A töltés és a Szamos árterületének rendeltetése és rehabilitációja többek fantáziát megragadta. Sweety és B.Klára javaslatára, mely szerint fel kéne újítani a töltés aszfaltburkolatát, Ilyés Gyula elmondta, hogy ez folyamatban van. Vetés, Csenger és Fehérgyarmat önkormányzataival közösen ugyanis Szatmárnémeti egy kerékpáros út kiépítését pályázta és nyerte meg, amely Pálfalvai úttól Fehérgyarmatig vezet majd. Ennek részét képezi majd a 16-os lakónegyedben található töltés is. A teljes bicikliút legkésőbb jövőre elkészül, mondta a polgármester.

A töltésnél maradva V.Albert, Gabi vagy Gomez nevű kedves olvasónk is különböző ötletekkel állt elő. A polgármester ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy tervezik minifoci-és kosárpályák létesítését és lócák kihelyezését is. Reményét fejezte ki, hogy a kutyáikat sétáltatók igényeinek is meg tudnak majd felelni, a szemetesládák szükségességét azonban vitatta. „Egyrészt borzasztóan sokba kerülnek, másrészt szomorú tapasztalataink szerint főleg a szabadban ezek gyakran rongálók áldozataivá válnak, az állandó pótlás pedig ismételten pénzbe kerül. Meglátásom szerint egy üres üdítős flakont vagy egy csokipapírt nem muszáj rögtön eldobni: aki tudja, hogy sétálni indul, az zsebében vissza is viheti azt az apró szemetet. Tudom, ideális esetben minden lépésben jó lenne kirakni egy szemetest, de nekünk pragmatikusnak is kell lennünk", mondta Ilyés.

Több olvasónkat, mint például Gézát és Pétert is a szegélykövek nagysága foglalkoztatta. Ám teljesen más szempontból. Egyesek azért szerint az új kövek túlságosan magasak és ez meglehetetleníti a parkolást. „Pontosan ez is volt a célunk. Vegyük már végre komolyan, hogy az utca az utca, a parkoló az parkoló, a járda az járda, a zöldövezet az zöldövezet és ezeknek meg is van a speciális szerepük", mondta a polgármester. Aki hozzátette, hogy eddig három parkoló létesült a negyedben és további kettő megépítése van tervbe véve. „Amint ezekkel is elkészülünk, tilos lesz az utcákon, járdákon parkolni! A mindenhol parkoló autók miatt problémás a közlekedés a kisebb utcákon, ezért ettől a lépéstől a forgalom fluiditását várjuk", mondta a város első embere.



Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere válaszolt a Szatmár.ro olvasóinak kérdéseire


Másik kedves olvasónk pedig amiatt elégedetlen, mert a alacsonyak a zöldövezet körüli segélykövek, ezért az eső az úttestre mossa a földet. Ilyés elmondása szerint éppen ezért az új építésű zöldövezet szintjét igyekszenek a szegélykövekénél alacsonyabbra tenni. A régebbiek ugyanakkor az a gond, hogy a por, a különböző lerakódások, a növényzet humuszosodása miatt a talaj folyamatosan emelkedik. „A Batizi úton tizenkét év alatt 8-10 centiméter emelkedett a szint", mondta a polgármester, aki hozzátette: a város anyagi kapacitása ebben az esetben igen szűkös, de lehetőségeik szerint több helyütt is vágnak majd a zöldövezetek talajszintjéből.

„Tóth Attilának" válaszolva a város első embere elmondta, a Golescu híd túloldalán, a hosszú idei épülőben lévő ortodox mellé egy bevásárlóközpont épül majd, amely saját költségén meghosszabbítja majd a Proiectantului utcát. Ez átvezet majd a híd alatt, a másik oldalon pedig egy másik felhajtó épül majd a plaza irányából, így ott is fel lehet majd jutni a hídra. További infrastrukturális fejlesztés színtere lesz a Prahovei sétány, amelyet összekötnek a Gellért Sándor utcával.

M. Henrietta és Pataky Csilla a kazánházak sorsát vetették fel, amire a polgármester elmondta: a város más részein már több ilyen épületet is rehabilitáltak. Ami a 16-os negyedbelieket illeti, a Dariu Pop iskola melletti az a tanintézmény tornatermévé alakul majd át, a munkálatokat nemsokára elkezdik. A Muncii utca melletti épületnek bérlője van, aki nemrég jelentkezett: a felújítások következtében ő is rehabilitálni kívánja a létesítményt. „A legnagyobb gond az 1-es számú kazánházzal van: nehezen megközelíthető, teljesen be van épülve a környezete. Vannak elképzelések, hogy egy kisebb parkolóházat építsünk a helyére, ám ez még a jövő zenéje", magyarázta Ilyés.



Az 1-es számú kazánház a Polgármesteri Hivatalnak is fejfájást okoz


Szintén Pataky Csilla hívta fel a figyelmet, hogy a Proiectantului utcán gond van a közvilágítással. Erre reagálva Ilyés elmondta, hogy a Piata Rodului valamint a három új parkoló közvilágítása még az idén megoldódik, a nevezett utcának a helyzetéről nincsenek pontos információi, de ígéretet tett, hogy utánanéz.

Csongor nevű hozzászólónk azt szerette volna, ha a C13-as tömbház előtti egykori játszótér visszakapná egykori formáját és funkcióját. A polgármester szerint ugyanakkor nem racionális sok kis játszótér létrehozása és üzemeltetése, mert azt nehéz fenntartani és karbantartani. Ezért a Brandusa és a Muncii utcák mellett létesül majd egy-egy nagy játszótér.

Gery a munkálatok felújítási munkálatok kivitelezését és ütemét kifogásolta, amire Ilyés azt mondta: a hivatal a minél gyorsabb munkavégzés mellett döntött. „Ez a gyorsaság természetesen nem mehet a minőség rovására. Lehet, hogy ez egy kis kellemetlenséget okoz a lakóknak, ám ehhez türelmüket kérjük, a kivitelezőktől pedig ígéretet kaptunk, hogy ez nem tart soká."

Végezetül Mihaly Otilia felvetésére válaszolva a polgármester elmondta: a panasz léte számára sem ismeretlen, ám az összes elvégzett ellenőrzés rendben találta az említett a kereskedelmi egység működését. „Ezért nincs jogi alapunk fellépni ellene és nem is látom, hogy miért is kellene megtennünk. Egyetlen személy panaszáradatáról van szó, még csak nem is egy lakóközösségéé", zárta le az audienciát Ilyés Gyula.

A lakossági fórumban, az olvasók által megtett javaslatokat ide kattintva olvashatja el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: