2009-08-31 16:17:15• hírek • Gozner Gertrud

Egyelőre nincs veszély

A Szatmár megyei talaj minősége általánosan jónak mondható, egyedül a nehézfémek, ezek közül is a cink, az ólom és a króm lépi át egyedül a megengedett határértéket a forgalmasabb utak mentén, azonban ezek még nem veszélyesek a lakosság egészségére -derül ki a környezetvédelmi ügynökség közleményéből.

A talaj minőségének vizsgálatát országszerte két intézmény, a Talajtani és Agrokémiai Kutatások Intézete és a Környezetvédelmi Ügynökség végzi. Ezen intézmény szakemberei mérik a talaj szennyeződések mértékét, figyelik a mérgező anyagok felhalmozódását a talajban, amelyek megváltoztatják annak kémiai és biológia egyensúlyát.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség július folyamán a megye 198 pontján, főleg a forgalmasabb útvonalak mentén vizsgálta folyamatosan a talaj minőségét. Négy gyűjtőpontot a Szatmárnémetiből kivezető főutak mentén létesítették, az út mindkét oldalán, mégpedig 0-25 és 25-50 cm mélységben.

Ugyanakkor gyűjtöttek mintát Nagykároly, Tasnád és Avasfelsőfalu központjából, Szatmárnémetiben a Szamos átívelő hidak mindkét hídfőjénél, és idén először a város parkjaiba is helyeztek ki mérőműszereket. A városok és a forgalmasabb megyei utak mellett megvizsgálták a megyei szeméttelepek és néhány avasi bányakitermelés környékét is.

Az elmúlt hónapban az ügynökség munkatársai feltérképezték a Titulescu parkot, valamint a Kossuth kert környékét, valamint a városból kivezető forgalmasabb útvonalakat, úgy mint a Károlyi út, a Petei út, a Bányai út, és a Lucian Blaga sugárút vizsgálták meg. Mindegyik helyszínen az út mindkét oldalán két mélységből is gyűjtöttek mintákat.

A fokozott közúti közlekedés miatt a nehézfém szennyezés mértéke a város több pontján is átlépi a megengedett határértéket - mutatták ki a szakemberek. Az ügynökség munkatársai különösen magas szintet mértek a Bányai úton, a Petei úton. Ezekben az övezetekben ugyan magas a nehézfémek aránya a talajban, azonban nem éri a veszélyességi szintet - áll a Környezetvédelmi Ügynökség által kiadott közleményben.


Hosszú sorok kígyóztak mindkét szatmárnémeti híd lábánál
A város forgalmasabb útjai mentén nehézfémmel szennyezett a talaj


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: