2010-08-29 08:36:38• hírek • MTI

Nem lesz örökre szóló jogosítvány

Hamarosan a németek is kénytelenek lesznek időről-időre megújítani gépjárművezetői engedélyüket: a berlini közlekedési minisztérium a megerősítette a Saarbrücker Zeitung értesülését, amely szerint a jogosítványok a jövőben 15 évre szóló érvényességgel bírnak.

A jelenlegi gyakorlat "örök időkre" szóló engedélyhez juttatja a gépkocsivezetői vizsgát sikerrel teljesítő német állampolgárokat. Ellentétben számos európai országgal, még időszakos orvosi felülvizsgálat (szemészet, EKG, stb.) sem szükséges a jogosítvány érvényességének rendszeres meghosszabbításához.

A változás oka egy 2006-ból származó EU-direktíva, amelyet legkésőbb 2011-ben Németországnak is alkalmaznia kell. Ez előírja, hogy az Európai Unió tagállamaiban egységes vezetői engedélyeket kell kibocsátani. Ezek egyrészt eleget kell, hogy tegyenek a legújabb biztonságtechnikai követelményeknek, másrészt - "viszonylag új keletű fénykép" révén - szavatolniuk kell a jogosítvány tulajdonosának felismerhetőségét.
Berlin ugyanakkor szembehelyezkedik Brüsszel azon elvárásával, hogy a vezetői engedély megújítása járjon együtt a tulajdonos orvosi felülvizsgálatával. "A jogosítvány megújítása ezután sem kapcsolódik orvosi vagy bármilyen más ellenőrzéshez" - sietett megnyugtatni a kedélyeket a közlekedési tárca.


Nem árt néha ellenőrizni az autóvezetők adottságait
Nem árt néha ellenőrizni az autóvezetők adottságait



Németországban az utóbbi években sokan aggódtak amiatt, hogy az uniós rendelkezés hatályba lépése maga után vonhatja az idősebb autóvezetők orvosi alkalmasságának ellenőrzését is. A jogszabály 7. cikke ugyanis a tagállamokra bízza, hogy a jogosítvány érvényességének meghosszabbítását a járművezetők "szellemi és fizikai képességeinek szintjével szembeni minimális követelmények teljesítésétől" tegyék függővé.

Számos EU-tagállamban már bevett gyakorlat a jogosítványok érvényességének időbeli korlátozása, illetve a megújítás orvosi vizsgálathoz kötése. Spanyolországban például a 45 évnél idősebb vezetők számára ötévente kötelező az orvosi felülvizsgálat. Ez Hollandiában is ötévente esedékes, de csak 70 éves kor fölött. Olaszországban kétévente látás- és reakcióidő-vizsgálaton kell átesniük a 65 évnél idősebb autóvezetőknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: