2010-03-31 21:03:47• hírek • Szatmár.ro

Könnyebbé tennék a jogosítvány megszerzését

Günthner Tibor szenátor tájékoztatása szerint szerdán elfogadta a Szenátus a közlekedési törvény módosításait.

Ennek értelmében amennyiben egy, hajtási igazolványt megszerezni akaró sofőrtanulónak nem sikerül a gyakorlati vizsgája, csak az elméleti, nem kell mindkettőből pótvizsgáznia, mint eddig - csak gyakorlatból.

Az elméleti vizsga egy évig lesz érvényes, ezen határidő után viszont ismét meg kell ezt is újítani. A szenátor szerint komoly előrelépésnek számít ez a rendelkezés, hiszen az eddig érvényben lévő törvény nagy hátrányt jelentett a vezetni tanulóknak.

Ösztönöznék a szociális lakások építését

Szerdai ülésén elfogadta a Szenátus a szociális lakások építésének ösztönzésére vonatkozó törvényzetvezetet: ennek értelmében a helyi önkormányzatok hitelt vehetnének fel ilyen célra.

A kölcsönigénylésekre a megalakulás előtt álló Szociális Jótállási Alap vállalna garanciát, amelynek anyagi alapjait több forrásból biztosítanák: a Román Lottótársaság hozzájárulásaiból, az építkezési engedélyek díjaiból, az építkezési felügyelet jövedelméből, az ingatlantranzakciók utáni adókból, valamint magánadományokból. A tervezet vitája során Günthner Tibor, Szatmár megyei szenátor is kifejtette véleményét. A parlamenti tisztségviselő üdvözölte ugyan a kezdeményezést, de hozzátette: számos szociális lakásépítési program van - így például a romáknak szóló -, de egyik sem működik igazán hatékonyan. A szenátor véleménye az: az igazi megoldás a privát tőke rendszerbe való bevonása volna, az állam és a privát szektor közötti együttműködés révén.

- Természetesen támogatom a hasonló elképzeléseket, viszont nem azzal van gond, hogy nincsenek programok: a nagy probléma a pénzhiány. Erre jelenthetne megoldást a magánszféra bevonása - az állam ezzel segítő jobbot nyújtana a jelenleg kiváró megánbefektetők számára is.

Günthtner példaként az ANL-programot hozta fel, amely szintén nem úgy működik, ahogyan azt elképzelték - ugyanis a szociális céllal épített lakásokat most a benne lakók többsége nem fogja tudni megvásárolni. A szenátor szerint az új program sikeressége - amelyről a végleges döntést a Képviselőház hozza meg - egyben azt is jelenti, hogy az építkezések fellendülésével bővülnek a munkalehetőségek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: