2011-01-17 14:18:16• hírek • Póti Orsolya

Egyelőre nem változik a jogosítvány ára

Szatmár megyében a  2010-es év folyamán több mint 13.000 személy jutott vezetői engedélyhez, (vizsga, csere, illetve pótlás  után)  és több mint 14.000-en tettek autóvezetői vizsgát. Az elmúlt évhez képest nem emelték a fogalmi engedély díját - tájékoztatta hírportálunkat Moza Zamfir, Szatmár megyei Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálat vezetője.

A 2010-es év folyamán összesen 14.547 személy tett autóvezetői vizsgát, de a jogosítványért folyamodók több mint fele, azaz 63 százaléka nem felelt meg az vizsgán. A Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálat összesen 13.573 új jogosítványt adott ki az elmúlt év folyamán. A 2009-es évhez hasonlóan az elmúlt év folyamán is a B kategóriás engedélyt igényelték a  legtöbben - mondta el a Szatmár.ro-nak Moza Zamfir a közszolgálat vezetője.

Az igazgató szerint a már lassan két éve működő számítógépes vizsgáztató rendszer igencsak bevált, ugyanis sokkal gyorsabb, operatívabb, egyszerűbb a használata, és nem zavar össze senkit. Előny az, hogy sokkal többen vizsgázhatnak egyszerre, mint az új rendszer bevezetése előtt, és a vizsgázóknak nem kell sokat várniuk a kiértékelésre.

A vezetői engedély díját egyelőre még nem emelték, azonban iskolánként  változó lehet. - tudtuk meg az egyik szatmárnémeti autóiskola vezetőjétől. Egy B kategóriás jogsi tandíja átlagosan 1.000 lejbe kerül, az A kategóriás engedély 450 lejbe, a C, D, E kategóriás engedély ára pedig 1.300 lej. Az aki a B, C., D és E kategóriás forgalmi engedélyekre egy időben vizsgázik, az kedvezményben részesül. A vizsgarészvétel díja 5 lej.

A tandíj befizetése előtt el kell végezni az orvosi vizsgálatokat is, melyek ára 150-200 lej között mozog. A vizsgálatokat bármely klinikán el lehet végezni.

Az ügy intézéséhez szükséges dokumentumok a következők:

- személyazonosításra alkalmas okmány másolat
- egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi vélemény
- pszichológiai jóváhagyása
- 1 fénykép (új típusú 3,5 és 3,85 mm)
- az erkölcsi bizonyítvány eredeti változata
- a vizsgadíj számlája
- az engedély előállításához szükséges 50 lej befizetéséről szóló számla

Az jogosítvány kérelmezéséhez való iratcsomóhoz a többi szükséges dokumentumot az oktató csatolja. Az összeállított iratokat ajánlott vizsga előtt 10 nappal leadni az oktatónak. Az erkölcsi bizonyítványt a Megyei Rendőr Felügyelőségen kell kérvényezni.


Legtöbben a B kategóriás jogosítványt igénylik
Legtöbben a B kategóriás jogosítványt igénylik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: