2014-05-08 21:39:19• hírek • Kocsis Zoltán

Egyelőre félszemű Küklopsz a szatmárnémeti Nagy Testvér

Másfél millió lejbe kerül és augusztustól kezdi pásztázni Szatmárnémeti legforgalmasabb részeit a jelenleg kiépítés alatt álló térfigyelő rendszer. Noha egyesek ódzkodnak a térhódításuktól, a szakemberek szerint komolyan hozzájárulhat a közbiztonság javulásához.

Szatmárnémetiben összesen hatvanhat kamerából áll majd a térfigyelő rendszer. Elhelyezésükkor a projekt készítői több szempontot is figyelembe vettek. Ilyen például a forgalom vagy a bűnözési ráta. Ennek megfelelően ugyanúgy kerülnek kamerák a városközpontba, mint a különböző lakónegyedekbe. Túlnyomó többségüket a közvilágítást szolgáló oszlopokra szerelik, de kerül kamera például a Deák (Titulesu) téren található református templomra, a régi központban található Dana hotelre, a Közigazgatási Palotára vagy éppen a Petőfi utcában található katonai központ épületére.

A rendszer kiépítése, pontosabban a kamerák kihelyezése áprilisban kezdődött. Egyelőre a kamerák pontosan felét, azaz harminchárom darabot szereltek fel, leginkább a régi és az új központban. A napokban a szakemberek a Kossuth-kertben dolgoznak, mert oda is kerül kamera.

Ezek azonban még nincsenek beüzemelve. Erre akkor kerülhet sor, amikor valamennyi kamera a helyére kerül és valamennyi működőképes. „A tervek szerint augusztusban kell elindítanunk a rendszert és a jelenlegi ütemben ezt tartani is tudjuk", mondta megkeresésünkre Koncz Andrea, a polgármesteri hivatal európai uniós projektekkel foglalkozó irodájának vezetője.

A térfigyelő rendszer kialakításáról szóló szerződést még 2012 február közepén Ilyés Gyula akkori polgármester írta alá Kolozsváron, az észak-nyugati régió fejlesztési ügynökségének központjában. A beruházás része egy összesen 67,6 millió lej értékű integrált fejlesztési projektnek, melyben szerepel többek között a színház épületének felújítása, 22 út teljes modernizálása - közművesítése és aszfaltozása. Maga a térfigyelő rendszer 1,548 millió lejbe kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: