2016-09-14 10:34:27• hírek • MTI

Egyelőre az ügyvédi kamara tagja maradhat Ponta

A bukaresti ügyvédi kamara tagja maradhat Victor Ponta volt kormányfő, amíg bírósági döntés születik arról, hogy jogosan fosztotta-e meg őt doktori címétől a román oktatási miniszter - közölte Ion Dragne, a kamara dékánja.

Ponta kizárását az ügyvédi kamara egy másik tagja, Monica Macovei néppárti EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter - Ponta egyik politikai ellenlábasa - kezdeményezte arra hivatkozva, hogy a szociáldemokrata politikust tudományos címének köszönhetően vizsga nélkül vették fel a szakmai közösségbe.

Ponta doktori címét Mircea Dumitru oktatási miniszter augusztus elsejei rendeletében vonta vissza, miután az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) plágiumnak minősítette a volt kormányfő doktori disszertációját.
Ponta hivatalos átiratban jelezte az oktatási minisztériumnak, hogy a bukaresti táblabíróságon indított közigazgatási eljárást a tudományos címét eltörlő rendelet ellen, erre hivatkozva kért és ért el halasztást az ügyvédi kamaránál. A volt miniszterelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a néppárti EP-képviselő "ezt a tiszteletreméltó szakmai testületet is belerángatta a politikai sárdobálásba", csakhogy szerepelhessen a média híradásaiban.

Ponta számára egyelőre csak presztízskérdés, hogy ne zárják ki az ügyvédi kamarából: egy - Monica Macovei igazságügyi miniszteri mandátuma idején kezdeményezett - összeférhetetlenségi törvény szerint ugyanis törvényhozóként nem vállalhat ügyvédi megbízatást.

Közben képviselőházi társai kedden éppen annak a szigorú plágiumtörvénynek a fellazításán ügyködtek, amelynek Ponta doktori címe is áldozatul esett. Ha a plénum is megszavazza a bizottsági szinten javasolt módosításokat, akkor a plágiumgyanúba keveredett doktorok tudományos címükről önként lemondva kerülhetik majd el a nyilvános meghurcolást.

Egy másik javaslat szerint a plágiumvádakat nem a CNATDCU, hanem a doktori címet kibocsátó egyetem vizsgálná ki, és nem a mostani, hanem a doktorátus idején hatályos szabályok szerint. A tervezetről várhatóan következő ülésén hoz végleges döntést a bukaresti képviselőház.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: