2010-06-25 14:24:00• hírek • Dorogman László/MTI

Egyelőre Amerika uralja a földrészek csatáját


A dél-afrikai labdarúgó világbajnokságon - a nemzeti válogatottak vetélkedése mellett - földrészek is megmérettetnek, s az eddigi összecsapások alapján nem valami jól áll az öreg kontinens szénája.

Európa 13 képviselőt küldhetett az idei vb-re, s a csoportmérkőzések lezárása előtt egy nappal közülük már hatan csomagolhattak. Kiesett a görög és a francia válogatott - utóbbi minősíthetetlen produkcióval, hiszen három meccsen csupán egy pontot szerzett, és egyetlen árva gólra futotta az erejéből. Ennél is kínosabb a csapaton belül kitört viszály, Anelka és Domenech edző szóváltása, a játékosok sztrájkja, az edzés megtagadása. Domenech távozik, némi akasztófahumorral sok sikert kívánva utódának  Ez egyelőre illúzió, sőt a német ZDF televízió párizsi tudósítója egyenesen a francia labdarúgás eddigi sikerszériájának (1998: vb-arany, 2000: Eb-arany, 2006: vb-ezüst) zálogát jelentő multikulturális modell alkonyáról beszélt.

Búcsúzott a szlovén és a szerb csapat is. Noha utóbbi csoportgyőztesként zárta a vb-selejtezőket, dél-afrikai teljesítménye nem igazolta a beléje vetett reményeket. Különösen az fájt a szurkolóiknak, hogy két, előzetesen verhetőnek tűnő ellenféltől (Ghána, Ausztrália) kaptak ki a D csoportban. A favorit németek legyőzése csak szépségtapasz lehet Radomir Antic fiai számára. Szlovénia sokáig továbbjutónak tűnt a C csoportban, ám a rivális amerikaiak Algéria ellen a hosszabbításban elért (győztes) gólja kiejtette az együttest.

Bár Anglia válogatottját a selejtezőkön és az előkészületi mérkőzéseken mutatott játék - no meg a számos világklasszis játékos - alapján egyértelműen a vb-aranyra esélyes csapatok között tartják számon, eddig csak a szlovének elleni utolsó csoportmeccsen villantott fel valamit igazi képességeiből. Dafoe, Rooney, Lampard és Terry rengeteg helyzetet puskázott el; márpedig ha ezen a téren nem lesz javulás, a nyolcaddöntő (Németország ellen) a végállomást jelentheti Fabio Capello csapata számára.

A német válogatott izzadságszagú mérkőzésen gyűrte le Ghánát, és jutott be a legjobb 16 közé. Ausztrália ellen gálabemutatóval kezdtek (4-0), majd félénk nyusziként játszva kaptak ki Szerbiától (0-1). A fiatal, sikerre éhes német csapat igazi "érettségi" vizsgája az angolok elleni vasárnapi nyolcaddöntő lehet. Ha ezt sikerrel veszik, a nyolc között minden bizonnyal Argentína vár rá


Szemüvegem, szemüvegem, mond meg nekem, melyik a legjobb csapat a réten

Szemüvegem, szemüvegem, mond meg nekem, melyik a legjobb csapat a réten


 

Olaszország a torna legidősebb válogatottjával érkezett Dél-Afrikába, és a vb leggyöngébb csoportjában elfogadhatatlan teljesítményt produkált: három meccsen két döntetlen és egy vereség (az abszolút esélytelennek tartott szlovákoktól) az F csoport utolsó helyéhez volt csak elegendő. Utoljára 1974-ben, a nyugat-németországi vb-n esett meg az a szégyen, hogy az olasz válogatott már a csoportkör után búcsúzott. Marcello Lippi edzőt 2006-ban, a vb megnyerése nyomán még pajzsra emelték a tifosik - ma inkább átkozzák a nevét  Morten Olsen dán legényei nagy csatában maradtak alul Japánnal szemben, ám el kell ismerni: a távol-keleti válogatott rendkívül fegyelmezetten, technikásan és lelkesen küzdött, s megérdemelten búcsúztatta az esélyesebb dánokat.

Csalódás a fekete kontinens eddigi szereplése: hat afrikai együttes közül egyedül Ghána élte túl a csoportmérkőzéseket. Algéria, Nigéria és Elefántcsontpart mindössze 1-1 pontot tudott szerezni (utóbbi játékosai főként durvaságaikkal tűntek ki), Kamerun pedig három meccsen is betlizett. Dél-Afrika házigazdaként csak Uruguay ellen vallott szégyent (0-3), viszont pontot rabolt a továbbjutó Mexikótól  (1-1), és legyűrte a franciákat (2-1). Négy ponttal - Ghána mögött - a fekete földrész legjobb képviselőjének bizonyult.

A kontinensek közül Amerika tűnik az első kör abszolút nyertesének: nyolc rajthoz állt válogatottja közül eddig hat jutott be a legjobb 16 közé! Különösen imponáló az argentin és a brazil csapat menetelése, de Uruguay és Chile is szépen teljesített eddig. Meglepetésre az Egyesült Államok csoportgyőztes lett a C csoportban, megelőzve Angliát (Bill Clinton jelenléte az utolsó, Algéria elleni meccsen jó kabalának bizonyult). Úgy látszik, az afrikai helyszín "jól fekszik" az amerikai földrész együtteseinek - európai riválisaiknak annál kevésbé. Így valószínűnek tűnik, hogy idén sem szakad meg az a hagyomány, amelynek értelmében európai válogatott soha nem nyert világbajnokságot Európán kívüli helyszínen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: