2012-09-28 17:30:40• hírek • Kocsis Zoltán

Egyedülálló tábort hoz létre a Környezetvédelmi Ügynökség Nagytarnán

Az utóbbi időben több jelentős mértékű, az Európai Unió által támogatott projektet is megnyert a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Ezek közül az egyik legfontosabb az az oktatási célokat szolgáló tábor, amelyet Nagytarnán hoznak létre. Erről és a többi projektről számolt be pénteken Békéssy Erzsébet igazgató a havonta esedékes prefektusi kollégium keretein belül.

Nagytarnai Református Egyházközség Közgyűlése 1,7 hektárnyi területet adott át a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalának, amely a Csengersimai Református Egyházközséggel és az Ügynökséggel közösen nyert el uniós támogatást, melynek célja, hogy ott egy egyedi tábort alakítsanak ki.  A tábor területén, ahol az utóbbi években  az egyházmegye ifjúsági táborát rendezték és amelynek a  keresztyén jellege továbbra is megmarad, lesz egy mesterséges tó, ahol a nád segítségével tanulmányozhatják a diákok a víz öntisztulásának folyamatát. Fehérakác- és kőriserdőt is telepítenek. A táborban igyekeznek majd népszerűsíteni a hagyományos mesterségeket is. A tábor területén lévő épületekhez igyekeznek újrahasznosítható hulladékot felhasználni: a konferenciatermet kartonból készült bútorokkal rendezik be, a gyerekek elszállásolását szolgáló kis házakat pedig homokkal megtöltött és malterrel megkötött palackokból építik (mind Romániában, mind Magyarországon példa nélküli módon), a kerékpárutat pedig biobetonból.

A Környezetvédelmi Ügynökség másik jelentős projektje a Szamos hajózhatóságának felmérése, amihez szorosan kapcsolódik a víz minőségének ellenőrzése - ezek is uniós támogatással megvalósuló projektek.

Békéssy elmondta, az Ügynökség kiemelten foglalkozik a parlagfű irtásának, a használt olaj begyűjtésének és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának a tudatosításával. Az intézmény céljai közé tartozik az Ecsedi láp egy részének újraélesztése valamint a román-magyar határon található épület újrahasznosítása. Utóbbiban egyfajta szükségállapot-központot hoznának létre: a Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén esetleg bekövetkező szükséghelyzetekre lehetne onnan reagálni illetve közös elhárítási stratégiákat kidolgozni, adatbázist létrehozni.

Eugeniu Avram prefektus kérdésére válaszolva Békéssy elmondta, a legsürgetőbb környezetvédelmi feladat a szelektív hulladékgyűjtés és olajgyűjtés fontosságának tudatosítása, valamint a megyében található veszélyes, mérgező anyagok feltérképezése, amely az év végére érhet véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: