2018-08-03 11:00:39• hírek • közlemény

Egyedülálló speciális szimulációs tábor az önállóságért

Országos szinten is egyedülálló összetett kis létszámú terápiás tábort szervezett a Boldog Scheffler János Központ spektrumzavaros gyerekek számára Erdődhegyen, a Helga Winter Közösségi Házban július 23-a és 27-e között.

Az önellátási és szociális készségeket fejlesztő intenzív hét alatt a gyerekeknek szakemberek segítségével az év közbeni fejlesztéseket áll módjukban gyakorlatba ültetni, szülői jelenlét és segítség nélkül. A tábor egyedisége és összetettsége már a rákészülésnél elkezdődik, ugyanis a szülők előre kapnak egy listát, hogy mit kell a elhozzanak a gyerek magukkal az adott hétre, e szerint kell összecsomagolniuk, majd érkezéskor bepakolniuk a szekrényükbe is. Minden résztvevő egy külön szobába költözik a Helga Winter házban, amelyet a tábor időtartama alatt saját maguk kell rendben tartsanak.

Az önállóság fejlesztéséhez az is hozzátartozik, hogy a gyerekek együl kell felöltözzenek, a nagyobbaknak egyedül kell kiválasztaniuk, hogy milyen ruhákat vegyenek fel, a tisztálkodást is egyedül kell elvégezniük, illetve a reggelinél is saját maguk kell megkenjék a kenyeret. Az önellátó készségeket fejlesztő tábor metodológiailag úgy van felépítve, hogy a mindennapi élethez tartozó és szükséges kompetenciákat segítse elő. Egy tulajdonképpeni szimulációt teremt nem csak az autizmussal elő, de a hagyományos fejlődésű gyerekek számára is, amely hozzászoktatja őket a mindennapi rutinfeladatok problémamentes elvégzéséhez, hiszen így könnyebben tudnak elszakadni a szülőktől.



„Ez minden évben egy külön színfoltja a Boldog Scheffler János Központnak, hogy a Helga Winter Közösségi Házban megszervezhetjük az önellátós tábort, hogy részben azokat a készségeket fejlesszük, amelyeket az intézményben az egyéni terápiákon megtanultak a gyerekek. Segítünk nekik a szülőkről való leválásban, ez főleg arra a korosztályra érvényes, amely az iskolai előkészítő előtt áll.” – mondta Balázsi Rózsa, a tábor szakmai  koordinátora.
 
Három szakember vezetésével tíz gyerek vett rész a táborban, 6 és 10, illetve 10 és 18 éves korcsoportban, utóbbiak önkéntesként segítve a szakemberek munkáját. A mindennapi feladatok teljesítése mellett napi 5 terápiás foglalkozáson is részt vettek a gyerekek, amelyek során a szociális és a kommunikációs készségeiket is fejlesztették kis és nagycsoportos foglalkozásokban egyaránt. De természetesen a tábori hangulathoz hozzátartoznak a szabadidős programok, a kirándulások és az esti tábortűz is.

​A tábor végén pedig minden szülő kap egy kiértékelést a szakemberektől, amelyben értékelik a gyerekek teljesítményét és felhívják azokra a készségekre is a figyelmet, amelyre a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fejlődés érdekében.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: