2015-01-23 13:15:05• hírek • Szatmár.ro

Egyedül - Székely János versei a stúdióteremben

Szombaton 17 órától Bálint Márta színművésznő Egyedül című előadása szerepel a Magyar Kultúra Hete műsorán.

Január 24-én, szombaton, 17 órától az Egyedül című Székely János-est lesz látható Bálint Márta színművésznő (Budapest) előadásában a IX. Egycsillagú égbolt - A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat programjában. A rendezvénynek a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos stúdióterme ad otthont.

Sütő András, Kányádi Sándor és Szilágyi Domokos mellett Székely János (1927-1992) az elmúlt évtizedek nagy erdélyi írónemzedékének tagja és legfilozofikusabb alkotója volt. Caligula helytartója című drámáját sokan ismerik. 1990-ben kiadója kérésére válogatta össze a fennmaradásra méltónak ítélt verseit. A kötet, melynek címadó verse a Semmi-soha című költemény csak halála után, 1994-ben jelent meg. Gyönyörű, nagy műgonddal megformált versei - melyek az erdélyi magyar költészetben Dsida, Szabédi mértékével mérve és rokonítva emelkedtek és váltak maradandóvá -  a mai napig is csak kevéssé jutottak el a közönséghez.

Bálint Márta a Székely János költeményeiből összeállított estjét a költő halála után megjelent, Semmi-soha című kötet verseiből válogatta. Az est zenéjét Johann Sebastian Bach műveiből összeállította: Szakács Emese.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: