2005-12-08 18:40:51• hírek • Szatmár.ro

Egyáltalán mire jó a szex?

szex_1208_110.jpgHa megússzuk a madárinfluenzát, azt is részben a szexnek köszönhetjük.

Fontos fegyver például a parazitákkal és kórokozókkal szembeni harcban. Ha megússzuk a madárinfluenzát, azt is részben a szexnek köszönhetjük.

"Ha mégsem alakul ki a világméretű madárinfluenza járvány, az sok mindennek lesz köszönhető. A szerencsének. A karanténnak, az állatok lemészárlásának és más közegészségügyi rendszabályoknak. Továbbá furcsamód a szexnek" - írja David P. Barash, a seattle-i University of Washington professzora.

A provokatív könyveiről és cikkeiről ismert biológus és pszichológus azon elmélkedik, hogy mi az összefüggés a szex és a betegségek között. De emögött egy még nagyobb kérdés rejlik: egyáltalán mire jó a szex?

Nem minden élőlény szaporodik szexuális úton. A szexuális szaporodás rengeteg fáradsággal és kockázattal jár. S ami a legfontosabb: felére csökkenti a gének továbbadásának esélyeit. Akkor miért alakultak ki a nemek?

A ma elfogadott választ a néhány éve elhunyt brit biológus, William D. Hamilton dolgozta ki. Számtalan parazita és kórokozó él bennünk és körülöttünk. Rövid ideig élnek, és gyorsan változnak. A hozzánk hasonló, hosszú élettartamú lények azért szaporodnak szexuálisan, hogy ne váljanak könnyű célponttá. A reprodukció minden aktusa megkeveri a genetikai kártyákat. Így ellensúlyozzuk a kórokozók és paraziták változékonyságát- írja a NOL.

"Amíg kiderül, hogy lesz-e influenzajárvány - írja Barash -, legalább van mivel szórakoznunk." Bizonyára az evolúcióról szóló népszerű irodalomra gondol.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: