2019-11-23 08:02:46• hírek • Blikk.hu

Egy vagyont bukhat Gothár Péter a zaklatási botrány miatt

A morális veszteségen túl anyagilag is sokat bukhat Gothár Péter (72) filmrendező azzal, hogy bevallotta, ő volt az, akit kitiltottak a Katona József Színházból, miután a teátrum közleménye szerint „több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”.

A több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett rendező ugyanis a jövőben az 1997-ben neki ítélt Kossuth-, valamint a 2014-ben kapott Nemzet Művésze-díjat is elveszítheti.
 

– Súlyos bűncselekményről van szó, amelyet ki kell vizsgálni – fogalmazott a Kormányinfón Gulyás Gergely (38) miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, szerinte Gothár minden állami kitüntetésre méltatlanná vált, de abban azért óvatosabb lenne, hogy korábban odaítélt állami díjait visszavonják-e.

 

A lehetőség viszont megvan erre, bár Kossuth-díjat, amely mellé egyszer adó- és illetékmentes jutalom is jár, a mindenkori éves átlagfizetés ötszörösével egyenlő (ez akár a 20 millió forintot is meghaladhatja), 1953 óta nem vettek vissza. A Nemzet Művésze kitüntetéssel azonban havi apanázs is jár, a mindenkori minimálnyugdíj huszonháromszorosa, azaz jelenleg körülbelül 655 ezer 500 forint havonta. Ez azonban a törvény értelmében érdemtelenség esetén visszavonható, amelyről az odaítéléshez hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által létrehozott bizottság dönthet. Ebbe három tagot a kulturális tárca vezetője jelöl, további nyolcat pedig az MMA elnöke kér fel.

 

A bizottság elnöke, Kubik Anna (62) Kossuth- és Jászai-díjas színművész megkeresésünkre úgy reagált, a napokban kiadnak egy állásfoglalást az üggyel kapcsolatban, amely iránymutatást ad a bizottság tagjainak, azaz a juttatás folyósításának felülvizsgálata a tagokban is felmerülhetett. A jelenleg tíztagú testület több tagját is megkerestük, úgy fogalmaztak, ha kapnak értesítést arról, hogy határozniuk kell a kérdésben, elgondolkodnak majd, hogy Gothár Péter érdemtelenné vált-e a díjjal járó havi apanázsra.
 

Mint megírtuk, a Színművészeti Egyetemen is etikai vizsgálat folyik az ügyben, ennek lezárulta után határoz az intézmény a további lépésekről. A Katona József Színház vezetősége pedig tegnap arról tájékoztatta lapunkat, az eredetileg Gothár Péter által rendezett tavaszi bemutató pótlásáról egyelőre még nem született döntés.


További bulvárhírekért keresd fel a Blikk.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: