2019-04-02 09:32:54• hírek • Szatmár.ro

Egy vagyonba kerül a Szatmár-Debrecen ingázás a hallgatóknak. Van-e olcsóbb, mint a kisbusz?

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Három és fél év Debrecenben anyagilag megterhelő mulatság a családnak. Sok hallgató munkát vállal a tanulmányai mellett, hogy mindenre fussa. Ilyen költségekkel és kellemetlenségekkel jár az utazgatás:

Egy átlagos alapszakon (BA) a hallgató jó esetben 7 félévet tölt el. Jelenleg is több száz szatmárnémeti és Szatmár megyei diák ingázik heti szinten a szomszéd megyei, nagy nevű egyetemre. Sokan vélik úgy, nem éri meg Kolozsvárra menni, inkább tanulnak magyar nyelven. Az oklevelek nemzetközi munkapiaci értéke hasonló.

 

A hetente ingázók, amennyiben a kisbuszos megoldást választják, egy alkalommal oda-vissza 130 lejt hagynak ott a sofőrnél. Szerencséjük van, ha kapnak számlát. A buszok nem feltétlen indulnak az előre megbeszélt időben, sem Szatmárnémetiből, sem Debrecenből. A busztársaságok a repülőtéri forgalomhoz igazítják transzfer járatokat. Az árak ugyan annyiba kerülnek a légi kikötőig, mint a vasútállomásig. Nem számít, ki hova megy. Biztos, megesett már, hogy nem jött vagy késett egy repülő, így a megbeszélt buszos fuvar is elmaradt. Ebben az esetben pedig az alternatív kényszermegoldásokra fanyalodik az utazó, akinek nem mellesleg kötelező jellegű dolga lenne, vagy épp haza szeretne jutni egy átdolgozott – áttanult hét után.

 

Következő kézenfekvő megoldás a vonat, mely igen korán indul Szatmárnémetiből, s mivel nagyon lassan közlekedik, reggel 8 óra után ér az egyetemi városba. A hétfő reggeli út kizárt, biztos késés kerekedne belőle. A délutáni járattal az a probléma, míg autóval 2 óra alatt ott vagyunk, a vonat szinte 4 órát zötykölődik, minden körtefánál megáll. Ennyivel többet maradhatnánk a családdal, a szerettekkel. Kisbusz este már nem közlekedik emberi időben. Debrecenből Szatmárnémeti felé csak az jöhet haza a délutáni vasparipával, aki 3-ig mindent elrendezett. Ha nem, akkor nem. A vonat nem vár.

 

A leleményes debreceni hallgatók azonban összefogtak a nagy árak és a lehetetlen időpontok kiküszöbölése ellen. A telekocsi fogalma értelmet nyert. Létrehoztak egy Facebook-csoportot, melybe már több ezren jelentkeznek, s a tagok száma minden egyes félév kezdetén több százzal ugrik meg. A fiatalok egymásnak adják hírül, milyen lehetőségek vannak, kikkel és mennyiért utaznak haza.

 

Vannak olyanok, kik kiszámítható időközönként sofőrködnek. Náluk általában már kialakult az utasok köre. Nehéz bekerülni. Szerencsére annyian jönnek-mennek, nehéz lenne fuvar nélkül maradni. Az autóvezetők kiírják, mikor és honnan indulnak. Ezekre a felhívásokra hozzászólásban vagy telefonon, esetleg messenger üzenetben jelentkeznek az utasok. Azok pedig, kik nem találtak megfelelőt a kínálatban, kiírják, mikor és hova utaznának. Nagyrészt sikerül összehozni az utat, kisebb-nagyobb kompromisszumok árán. Ennyi baj legyen! Az árak kompenzálnak.

 

A kisbuszos tarifához képest a telekocsi megoldás egy irányba 25-35 lej körül mozog. Ez függhet attól, honnan veszik fel a hallgatót és hova utazik. Az utasok csak a benzinköltséget állják egymásnak. A szívesség oda-vissza működik. Soha nem lehet tudni, mikor lesz szükségük egymásra. Egy-egy ilyen út során bőven akad lehetőség beszélgetésre, kikapcsolódásra is. Értékes ismeretségek köttethetnek.

 

Egy félév általában 13 hetes, plusz a vizsgaidőszak kiszámíthatatlan időpontjai – általában 4 plusz alkalom. Ez azt jelenti, a fiatal 13 alkalommal közlekedik oda-vissza év közben, és még 3-4 alkalommal a félév végén. 16 retúr jegy a busztársaságoknál 16x130 lej, azaz 2080 lej. Sokan ezért csak kéthetente jönnek haza, s a vizsgaidőszakot is szinte csak Debrecenben töltik. Vegyük alapul ezt a ritkább változatot, legyen 1040 lej a hazajárás költsége egy szemeszterre.

 

Ehhez képest a 70 lejes retúr ár telekocsi esetén kétheti hazajárással 560 lejbe kerül. A 480 lej különbségből a diák még hatszor, majdnem hétszer hazautazhatna.

 

Attól függően ki mennyi alkalommal látogatja meg a szüleit, a kisbusz és a telekocsi árai között több száz eurós különbség keletkezhet, melyet a kollégiumi vagy az étkezési ráfordításokra is szánhat a család. Ha ezt kiszámoljuk az egész időszakra, tehát 7 félévre vonatkozóan, a kisbuszos látogatás 7x8x130 lejbe, az az 7280 lejbe kerül. Ugyan ez az alkalmi személyautós fuvarral 7x8x70 lejbe, tehát 3920 lejbe. A különbség 3360 lej.

 

Lenne hova tenni ennyi pénzt a három és fél év alatt? Egy egyetemi félév tandíja kispórolható, ha a hallgató az okosabb, takarékosabb megoldást választja. Ajánljuk figyelmébe!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: